Blije kinderen en leerkrachten op de Molenwerf
Blije kinderen en leerkrachten op de Molenwerf de Molenwerf

Unitonderwijs Kindcentrum de Molenwerf werpt vruchten af

5 april 2018 om 13:19 lokaal Deel je nieuws

Heemstede – Karen Schildwacht werd in augustus 2014 aangesteld als nieuwe directeur van de Heemsteedse basisschool De Valkenburg. Dat dit niet slechts een kwestie van ‘het stokje overnemen’ was, bleek toen Karen met haar team al vrij snel het complete onderwijssysteem van De Valkenburg op de schop liet gaan. Daar had ze dan ook een goede reden voor.

 

“De school, inmiddels omgedoopt tot Kindcentrum de Molenwerf,  had twee jaar voor mijn aanstelling een negatieve beoordeling gekregen van de Onderwijsinspectie,” vertelt Karen in haar kantoor aan De Molenwerfslaan. “En hoewel deze negen maanden later alweer werd bijgesteld naar een voldoende, liet die uitkomst mij als directeur natuurlijk niet zomaar los. Ik bedoel, je weet dat je als school bij een voldoende over de gewenste kwaliteiten beschikt, maar is dat dan genoeg? Voor mij was daarop het antwoord resoluut: ’nee’.”

Karen besloot dat het tijd was voor een rigoureuze verandering en dus voor een grondige aanpak. Om te beginnen moest er geïnvesteerd worden in de leskwaliteit van de leerkrachten. Ze legt uit: “Wij hebben scholingen gevolgd, waarbij leerkrachten met behulp van een specifiek lesmodel een kwalitatief goede les kunnen neerzetten. Dit heeft weer een gunstig effect heeft op de resultaten van de leerlingen.”  Het onderwijssysteem van de school serieus onder de loep nemen werd de volgende stap. De conclusie was dat het systeem niet meer voldeed aan wat er vandaag de dag van de maatschappij wordt gevraagd. “Omdat er tegenwoordig veel meer informatie te verkrijgen is dan vroeger, hebben kinderen andere vaardigheden nodig, 21e eeuwse vaardigheden,” stelt Karen. “Er zijn er inmiddels elf en één ervan is dat kinderen moeten leren omgaan met de verschillende soorten media. Zo moeten ze bijvoorbeeld onderscheid kunnen maken tussen wat wel en niet waar is. Maar ook weten hoe ze de juiste info kunnen vinden op internet. Kinderen moeten dus mediawijs worden gemaakt.”

 

Waar zit het talent?

Tot slot wilde de directeur en haar team zich gaan toeleggen op een nog betere aansluiting voor wat betreft de eigen ontwikkeling van het kind; wat heeft het in zijn of haar ontwikkeling nodig? Unitonderwijs bleek daar, na uitgebreide research, het meest ideaal voor te zijn. Karen: “We hebben echt een jaar de tijd genomen om verschillende kindcentra in Nederland te bezoeken die met Units werken. Daar heb je heel veel varianten in. Wij hebben gekeken naar: wat past er bij ons als school? Wat vinden wij goed werken? En wat matcht met onze leerlingenpopulatie? Wij vonden dat er in ieder geval meer aandacht en tijd moest komen voor het ontdekken van talent. Dus naast heel goed onderwijs wilden we gaan kijken hoe we dit nog meer konden gaan personaliseren. En dat is gelukt middels een heel breed aanbod in de middaguren tijdens ‘Talententijd’.”

 

Positieve score

Vorig jaar was het dan zover, de Valkenburgschool veranderde officieel in Kindcentrum de Molenwerf. Vijf jaar na de negatieve beoordeling werd de school afgelopen november opnieuw verrast met een bezoekje van de Onderwijsinspectie. En dit keer leidde dat tot een welverdiende, positieve uitkomst. Karen: “Er is specifiek gekeken naar die brede samenwerking van kinderopvang en onderwijs (Unitonderwijs) en het aandeel van kwaliteitscultuur op school. Het leuke is dat de inspecteur daarbovenop te kennen gaf dat zij dit keer weliswaar niet mocht oordelen over het brede aanbod van onze school, echter was dit het geval geweest, dan hadden we ook daarvoor een ‘goed’ gekregen.”

Trots voegt de directeur er nog als laatste aan toe dat kinderen die Unitonderwijs volgen, in vergelijking met kinderen die regulier onderwijs volgen, niet alleen gemotiveerder en zelfstandiger zijn, maar ook meer zelfvertrouwen hebben. Dit is uit recent onderzoek naar voren gekomen en dat is toch prettig om te weten.   

Alice van Dalen    

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie