Freinetschool wint wedstrijd ‘scholen sparen energie’

27 september 2007 om 00:00 Nieuws

Deze prestatie is beloond met drie zonnepanelen. Milieuwethouder Herman Tuning heeft deze woensdagmiddag bij de Freinetschool onthuld. De wethouder gaf daarmee tegelijkertijd het startsein voor de campagne voor duurzame energie. ‘Heel gewoon, zonnestroom’ is hierbij het motto. Deelnemers kunnen subsidie in de wacht slepen bij de aanschaf van een set zonnepanelen.

Wethouder geeft startsein voor campagne zonnepanelen HOOFDDORP - De Freinetschool is kampioen energiebesparingen geworden. Van de ruim dertig Haarlemmermeerse basisscholen die hebben meegedaan aan het project Scholen Sparen Energie, een initiatief van de gemeente en de provincie, bereikte deze openbare basisschool in Hoofddorp het beste resultaat.

Energieadviseur

In 2006 hebben 33 Haarlemmermeerse basisscholen meegedaan met Scholen Sparen Energie. Het project bestond uit drie onderdelen. De deelnemers kregen bezoek van een energieadviseur die alle mogelijke besparingsmaatregelen onder de loep nam. Per school was door de provincie duizend euro beschikbaar gesteld om de maatregelen uit te voeren.

Een ander onderdeel van het project was een lespakket waarmee de kinderen van alles leerden over energie en energiegebruik en waarmee ze zowel op school als thuis onderzoek konden doen naar besparingsmogelijkheden.

Tot slot werd een monitorsysteem opgezet zodat de deelnemers een jaar lang hun energiegebruik konden bijhouden. Met die informatie kon onder meer de verwarming beter worden afgesteld.

De Freinetschool heeft de zonnepanelen gewonnen omdat ze op alle drie de onderdelen goed scoorde. Tweede werd De Bosrank en op de derde plaats eindigde de Albert Schweitzerschool.

Dat de Freinetschool al gebruik maakt van vele energiebesparende technieken zoals energiezuinige tl-verlichting met daglichtregeling (lampen dimmen bij zontoetreding), spaarlampen, hr-ketel, thermostatische radiatorkranen en na-isolatie van de spouwmuren is ook van invloed geweest op de uitslag.

Subsidie

De eerste driehonderd kopers van een set zonnepanelen per dak worden beloond met een subsidie van maximaal 1.450 euro. Hierbij geldt de oer-Hollandse regel: ‘Wie het eerst komt, wie het eerst maalt’.

Meer informatie: www.bespaardaar.nl en www.haarlemmermeer.nl en tijdens de energiemarkten op zaterdag 6 en 13 oktober in het winkelcentrum Vier Meren. De markten duren van 10 tot 15 uur.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie