Eerste buren melden zich voor Burenhulpcentrale

27 september 2007 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Inwoners van de Hoofddorpse wijk Bornholm hebben enthousiast gereageerd op de oproep zich te melden als buur die hulp wil ontvangen of als buur die hulp wil geven. “We spreken dan ook”, aldus Toos van der Kamp, “van een voorzichtige, maar wel positieve start.” Dinsdag 2 oktober is er opnieuw een informatieavond in het sociaal cultureel centrum ‘t Kattegat waar belangstellenden zich kunnen laten informeren én waar zij zich kunnen aanmelden. De bijeenkomst begint om 20 uur.

Toos van der Kamp zal daarbij aanwezig zijn en opnieuw uitleggen wat de Burenhulpcentrale inhoudt, hoe deze werkt, voor wie de Burenhulpcentrale bestemd is en hoe buren - of het nu hulpzoekers of hulpbieders gaat - zich kunnen aanmelden. Maar ook wie het initiatief ondersteunen en begeleiden. Dat zijn namelijk Amstelring, Woonmaatschappij, Stichting Meerwaarde en de gemeente die daarmee het voorbeeld volgen van twee andere gemeenten waar al een Burenhulpcentrale met succes werkt.

Doel

Toos van der Kamp: “Het woord zegt het eigenlijk al: burenhulpcentrale. Buren die met elkaar in één wijk wonen - in dit geval Bornholm - en die bereid zijn om naar elkaar om te kijken. Daar heb je uiteraard twee buren voor nodig. Eén buur die aangeeft op zoek te zijn naar hulp en één buur die aangeeft hulp te bieden. De ‘truc’ van de Burenhulpcentrale is nu die twee mensen bij elkaar te brengen.”

Daarvoor wordt de hulp ingeroepen van de techniek: een telefooncentrale mét computer die de hulpzoekende koppelt aan een hulpbieder.

Maar voordat het zover is, moeten er uiteraard wel buren zijn die hun gegevens willen doorgeven. Dat kan op speciaal daarvoor ontwikkelde kaarten die inmiddels zijn uitgedeeld in de wijk. De gegevens die op die kaart staan, worden ingevoerd in het computersysteem.

“Het gaat om eenvoudige, eenmalige hulpacties. Denk aan een keer boodschappen doen, kleine klusjes in of rond het huis, iemand ergens naar toe rijden, een keer samen koffie drinken, een uurtje oppassen. Eenvoudig, niet te tijdrovend, zonder tegenprestatie en incidenteel.”

Voor meer informatie: (0107) 500 879.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie