‘Vanaf volgend jaar moet er weer rust in de tent komen’

27 september 2007 om 00:00 Nieuws

Buijtels maakt als gemeentesecretaris de laatste fase van Focus Klant mee. “Er is onder mijn voorgangers Guido van den Boorn en Han Bekkers nogal wat gebeurd. Er zijn om allerlei redenen in korte tijd 300 mensen vertrokken. Dat is niet mals. Inmiddels moeten we nog ongeveer honderd vacatures opvullen, vooral in specialistische functies. Ik heb er vertrouwen in dat ook dat gaat lukken. We hebben inmiddels duizend medewerkers en dus potentiële ambassadeurs van de gemeente rondlopen, die bij kennissen en op verjaardagsfeestjes reclame maken voor deze boeiende gemeente.”

Nieuwe gemeentesecretaris Piet Buijtels wil reorganisatie achter zich laten HOOFDDORP - “Het is een tijdlang onrustig geweest bij de gemeente. Dat is logisch met zoveel mensen die zijn vertrokken of op een andere plek terecht zijn gekomen. Maar vanaf volgend jaar moet er weer rust in de tent komen.” Aldus Piet Buijtels (54), die vorige maand is begonnen als nieuwe gemeentesecretaris. Als het aan hem ligt, is de gemeente na de jaarwisseling klaar met de reorganisatie Focus Klant.

Goed katholiek manneke

De nieuwe gemeentesecretaris zit op zijn praatstoel op zijn nieuwe werkplek in het raadhuis in Hoofddorp. Hij vertelt enthousiast over zijn verleden en zijn toekomstverwachtingen. Zoals het een Noord-Brabander betaamt, groeide Piet Buijtels als ‘goed katholiek manneke’ op in het Zuid-Brabantse Bladel bij Eindhoven. “Ik was toen al veel bezig met goed en kwaad, zoals de Derde-Wereldproblematiek. We hadden eens een pater bij ons op school, die in de mijnen in Bolivia werkte. Ik was daar erg van onder de indruk.”

Buijtels wilde na zijn middelbare school eigenlijk journalistiek studeren, maar omdat er weinig plaats was voor aankomende journalisten ging hij politicologie doen op de katholieke universiteit in Nijmegen, in de jaren zeventig een gerenommeerd links bolwerk. “In die tijd heb ik de katholieke kerk vaarwel gezegd, vooral om de hypocrisie over wereldproblemen, zoals zuidelijk Afrika. Ik trad toe tot een andere kerk, de linkse kerk.”

Piet Buijtels is lang wereldverbeteraar gebleven, zegt hij zelf. Hij werd stafdocent internationale betrekkingen op een sociale academie. Rond zijn dertigste volgde de ommekeer: Buijtels ging voor de overheid werken, tot dat moment toch de ‘gezworen vijand’. “De gedachte was toen een beetje dat we die vijand van binnenuit moesten uithollen”, zegt hij nu lachend. Piet Buijtels heeft er inmiddels bijna 25 jaar bij die ‘gezworen vijand’ opzitten.

Via Zeist, tweemaal Boxtel en Schiedam kwam Buijtels ruim een jaar geleden als gemeentesecretaris in Amersfoort terecht. Dat werd echter geen succes. “Van beide kanten kwamen we erachter dat de praktijk niet beantwoordde aan de verwachtingen.” Piet Buijtels verwacht dat hij in Haarlemmermeer beter op zijn plaats is. “Ik heb tenminste nog geen signalen gehad dat ze me niet aardig vinden of dat ik niet goed bij deze gemeente pas.”

Buijtels ziet Haarlemmermeer vooral als een dynamische gemeente die een hectische ontwikkeling doormaakt. “Een beetje te vergelijken met wat ik in Rijnmond en Schiedam heb meegemaakt. Daar had je de zeehaven, hier heb je de luchthaven. Ik wil niet alleen kijken naar de gemeentelijke organisatie, maar de hele gemeente en ook de regio erbij betrekken.”

Piet Buijtels meent dat Haarlemmermeer best wat meer aan de weg mag timmeren. “We moeten er voor zorgen dat ze simpelweg niet meer om ons heen kunnen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie