Leerwerkbedrijf moet 300 mensen aan werk helpen

27 september 2007 om 00:00 Nieuws

“Het is niet sociaal om mensen thuis op de bank te laten zitten”, zei wethouder Tom Horn maandag bij de presentatie van het Leerwerkbedrijf.

Wethouder Horn: ‘Niet sociaal om mensen thuis op de bank te laten zitten’ HOOFDDORP - Deze week is in het gebouw van de AM-Groep aan de Hoofdweg het Leerwerkbedrijf van start gaan. In twee jaar tijd moet het project driehonderd mensen met een bijstandsuitkering aan werk helpen.

De gemeente werkt bij het project nauw samen met het CWI (Centrum voor Werk en Inkomen), stichting Meerwaarde, een medisch bureau en de AM-groep. Maandag zijn daarvoor de nodige overeenkomsten getekend. Dinsdag al stonden de eerste vijf deelnemers op de stoep van het Leerwerkbedrijf. Voor het eind van het jaar moeten dat er 25 tot 50 zijn. “De gedachte er achter is dat iedereen die kan werken, ook moet kunnen werken”, aldus wethouder Horn.

De gemeente deed in het verleden al vaker pogingen om mensen vanuit de bijstand aan een betaalde baan te helpen, zoals met Jobhouse en Baan-Kleef-Aan. Het succes was echter beperkt. Met het Leerwerkbedrijf hopen Horn en zijn partners in het project meer mensen aan de slag te krijgen.

In het Leerwerkbedrijf wordt uitvoerig bekeken wat de mogelijkheden zijn van een werkzoekende. In de eerste zes weken wordt hij of zij daarom medisch en maatschappelijk onderzocht, zodat er een persoonlijk ontwikkelplan kan worden gemaakt. Daarna volgen twintig weken van stages, zodat kan worden beoordeeld voor welke branche iemand het meest in aanmerking komt. Deelnemers wordt onder meer geleerd dat ze op tijd moeten komen op hun werk.

Volgens Tom Horn staat of valt het succes van het Leerwerkbedrijf met de motivatie van de deelnemers. Hij verwacht niet dat alle bijstandsgerechtigden uit Haarlemmermeer baat hebben bij het project. Sommigen zijn simpelweg te oud of hebben te grote persoonlijke problemen. Voor hen gelden andere hulptrajecten.

Na een halfjaar moeten de deelnemers aan het Leerwerkbedrijf doorstromen naar de arbeidsmarkt. Voorwaarde daarbij is wel dat er voldoende banen zijn. De gemeente heeft daarover afspraken gemaakt met Amstelring, een grote werkgever in de zorg. Directeur Hans van Vulpen van Amstelring zei deze week dat vooral op tijd bij een klant zijn belangrijk is voor een nieuwe werknemer. Als de banen in de zorg een succes worden, moeten er naderhand ook mensen aan de slag komen in de bouw en in de vervoersector.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie