Ocarwinnaar Beste Buitenlandse Film ‘Das Leben der Anderen’

27 september 2007 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Oost-Berlijn 1984. De bevolking is in de greep van de Oost-Duitse geheime dienst, de Stasi. Tegen dit decor van dreiging en verraad speelt de film ‘Das Leben der Anderen’ zich af. De succesvolle toneelschrijver Georg Dreyman (Sebastian Koch, ‘Zwartboek’) en zijn geliefde, actrice Christa-Maria Sieland, zijn populaire intellectuele sterren. Echter, hun denken is niet altijd in lijn met de ideologie van de socialistische heilstaat. De trouwe Stasi-agent Wiesler krijgt opdracht de twee af te luisteren. Maar hoe meer hij in hun leven wordt gezogen, des te meer moeite heeft hij zijn loyaliteit naar de staat te behouden. ‘Das Leben der Anderen’ kreeg o.a. drie European Film Awards en werd ook winnaar van de Oscar voor Beste Buitenlandse Film. De film draait op zondag 7 oktober om 20 uur in Het Oude Raadhuis.

‘Das Leben der Anderen’ is het speelfilmdebuut van de Duitse regisseur Florian Henckel von Donnersmarck. Zijn prijzenkast werd gelijk rijkelijk gevuld. De film vertelt het verhaal van Stasi officier en grijze muis Wiesler (Ulrich Mühe, Bavaria Film Award voor zijn rol). Vanaf een kale zolder luistert hij schrijver Dreyman en zijn vriendin af. Hij doet dit in opdracht van de minister. Wanneer Wiesler ontdekt dat de motivatie voor het afluisteren niet slechts op het politieke vlak ligt maar de minister een oogje heeft op de vriendin van Dreyman, voelt Wiesler zich verraden. Niet alleen is hij verontwaardigd over het blijkbaar corruptiegevoelige systeem, maar ook begint hij zelf gevoelens te ontwikkelen voor de actrice. Dit brengt Wiesler tot een uitzonderlijke daad.

De film behandelt de mogelijkheid van individuele vrijheid en ethiek binnen een onderdrukkend systeem. Tevens is ‘Das Leben der Anderen’ geschiedkundig interessant. De film laat zien hoe diep de tentakels van de Stasi in de samenleving waren doorgedrongen. Ook worden Stasi-methodes uit de doeken gedaan, zoals het verzamelen van geurmonsters van verdachten.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie