Deze week aan het woord: de teek

4 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

Kwaad met goed bestrijden

Voordat hij dinsdag de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toesprak, maakte de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad een rondje door de binnenstad van New York. Tot grote irritatie van veel Amerikanen was hij onder meer te gast op één van de meest gerenommeerde universiteiten van het land (en van de wereld). Aanvankelijk was hij ook van plan om een krans te leggen op Ground Zero, maar dat ging niet door omdat het stadsbestuur het hem verbood.

Dat men in Amerika niet enthousiast reageert op Ahmadinejad is niet verrassend. Met zijn nucleaire programma, zijn binnenlandse schrikbewind en last but not least zijn ontkenning van de Holocaust heeft de Iraanse dictator weinig vrienden gemaakt. Sterker nog, George Bush heeft sinds zijn eerste dag in het Witte Huis Iran steevast als onderdeel van de As van het Kwaad benoemd.

Op het eerste gezicht lijken er dus voldoende redenen te zijn om Ahmadinejad een platform in New York te ontzeggen. Toch denk ik dat de keuze die de universiteit van Columbia heeft gemaakt de goede was (hem uitnodigen) en de beslissing van het stadsbestuur de foute (hem de toegang tot Ground Zero ontzeggen).

Het bezoek aan de universiteit stelde de rector in staat om fijntjes uit te leggen waarom Ahmadinejad niet deugt. Terwijl de hele wereld meekeek, kon de rector bijvoorbeeld uitleggen dat de Holocaust ontkennen niet alleen beledigend is maar ook erg dom, en dat mensen neerschieten vanwege hun seksuele voorkeur in strijd is met ongeveer elk denkbaar liberaal principe. Het enige verweer dat de Iraniër kon bedenken was dat ‘natuurkunde veel bestudeerd wordt en we daarom de Holocaust ook nog wel een keer kunnen bestuderen’ en dat ‘het onmogelijk is dat homoseksuelen in Iran worden geëxecuteerd omdat er geen homoseksuelen in Iran bestaan’. 1-0 voor Amerika, zou ik zeggen.

Dan Ground Zero. Eén van de paradepaardjes van Ahmadinejad is dat de zogenaamde vrijheid van het Westen niets meer inhoudt dan joods kapitalisme. En het waren juist vijftig joodse organisaties die het meest bij het bestuur van New York klaagden over Ahmadinejad’s voorgenomen bezoek aan Ground Zero. Met andere woorden, het verbod kan de Iraanse dictator prima gebruiken om zijn antisemitisme uit te leggen: 1-1.

Als we duidelijk willen maken waarom vrijheid beter is dan waar Ahmadinejad voor staat, dan is hem negeren hypocriet en contraproductief. Liever een open debat dan hem de kans geven martelaar te spelen.

De teek

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie