Het Financieel Loket

4 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

Door Patrick Tiel,

Financieel Adviseur

De vraag die we deze week behandelen is een veel voorkomende vraag waar een hoop mensen naar het antwoord daarvan op zoek zijn.

Welke hypotheek is de beste? En bestaat dat überhaupt: ’de beste hypotheek’?

Het antwoord is tweeledig, ja en nee.

Ja, er bestaat voor iedere individuele klant een hypotheek die het beste bij die klant past.

Nee, want er bestaat niet één enkele hypotheek die voor iedereen het beste is.

Hypotheekvormen zijn er genoeg:

Lineair, Annuïtair, Aflossingsvrij, Leven, Spaar, Effecten, etc. En dan zijn er nog mengvormen zoals hybride-hypotheken en aanvullende renteconstructies zoals rentebedenktijd, rentemiddeling, etc.

Maar hoe maakt u nu de juiste keuze?

Het bepalen van een keuze is altijd sterk afhankelijk van de specifieke wensen en behoeften die iemand heeft. De grootste behoefte die veelal bepalend is, is het verkrijgen van de lening zelf, hiermee kan dan de wens van de aankoop van de woning gerealiseerd worden. Veelal gaan mensen dan te snel over tot het aangaan van de hypotheek en wordt er niet voldoende stil gestaan bij de vraag of dit dan ook de best passende hypotheek is.

De wensen kunnen dus in prioriteit worden gerangschikt en zoals het mensen eigen is, is men al gauw tevreden als de primaire behoefte is vervuld. Maar de verbintenis van een hypothecaire lening duurt vaak 30 jaar, dus is zorgvuldigheid wel geboden. Punten die meestal in overweging genomen worden zijn, lage maandlasten en lage rente en daarmee is de klant vaak al door zijn wensenlijstje heen. Minder voor de hand liggend is het behoud van flexibiliteit ten opzichte van de geldverstrekker inzake de keuze van de hypotheek en de verbonden producten, denk hierbij onder andere aan vermogensopbouw(verzekeringen) en overlijdensrisicoverzekeringen.

Ook de algemene financiële situatie en de gezinssamenstelling van de klant zijn bepalend voor de behoefte aan het afdekken van risico’s en de opbouw van vermogen om de lening vroeg of laat (deels) af te lossen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan uw pensioenregeling, of een gezin met jonge kinderen.

Het antwoord op de vraag wat voor iemand de beste hypotheek is kan dus pas beantwoord worden nadat een grondige inventarisatie van de situatie, wensen en behoeften van de klant is gemaakt.

Reacties? Mail naar:

Vragen@financieelgezond.nl

Formuleer uw vraag kort en bondig.

De redactie maakt een selectie, schrijvers blijven anoniem, stukken worden niet geretourneerd. Een individuele reactie is helaas niet altijd mogelijk.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie