Cabaretesk muziektheater van het Volksoperahuis in Het Oude Raadhuis

4 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - “Dan liever de lucht in” zei Van Speijk en hij stak de lont in het kruitvat. In menig vaderlands geschiedenisboek is deze zin nog terug te vinden. In de oorlog tegen de Belgen besloot de Nederlandse schipper Van Speijk zijn schip compleet met bemanning te laten ontploffen toen het in handen van de vijand dreigde te vallen. In ‘Zeeuwse Nachten II: Dan liever de lucht in’ geeft het Volksoperahuis Van Speijk nog een kans. In een vrolijke cabareteske voorstelling vol aanstekelijke liedjes trekt hij ten strijde. Bijgestaan door Ketelbinkie verkleed als Zeeuws Meisje, een bemanning bestaande uit Marokkanen met een taakstraf en een compleet mediacircus poogt hij ons land te redden. Het Volksoperahuis staat op donderdag 11 oktober om 20.30 uur in Het Oude Raadhuis.

Na afloop van ‘Zeeuwse Nachten II’ zal er in Het Oude Raadhuis een ‘uithuildisco’ plaatsvinden. Acteur Jef Hoffmeister draait de beste en de foutste Nederlandse klassiekers als swingende afsluiter van de voorstelling.

Het Volksoperahuis brengt met ‘Dan liever de lucht in’ een zeer fantasievol en grappig verhaal. Van Speijk is dan wel een vaderlandse held, maar als hij eenmaal terug op aarde aankondigt zich op te willen blazen, begint hij toch steeds meer op een zelfmoordterrorist te lijken. Terwijl de menigte, aangemoedigd door de media, op de kade wacht, raakt Van Speijk ondertussen met zijn schuit in Tora Bora verzeild. Zijn bemanning van jongeren van de Glenn Mills tuchtschool weigert echter de schoenen vuil te maken aan het woestijnzand (“Respect voor mijn Prada’s man!”). De voorstelling is het tweede deel van een trilogie waarin vaderlandse geschiedenis en actualiteit op hilarische maar ook zeer rake wijze bij elkaar komen. In politiek geëngageerde voorstellingen wordt de Nederlandse identiteit vrolijk op de hak genomen. Er wordt door de acteurs heel direct en cabaretesk tegen het publiek gespeeld, waardoor de voorstelling een intieme sfeer krijgt.

Muziektheatergroep het Volksoperahuis bestaat sinds 2000. De kern wordt gevormd door Jef Hoffmeister (componist, muzikant, acteur) en Kees Scholten (zanger, acteur). Voor ‘Zeeuwse Nachten’ is ook Rogier Schippers (tekstschrijver, acteur, regisseur) aangetrokken. Andere spelers zijn Dennis Stroucken en Eefje Benning.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie