‘Besluit over sluiting Het Spectrum allang genomen’

4 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

Julius Lindenbergh zei vorige week bij de stemming over de bouw van het Huis van de Sport het ‘niet logisch’ te vinden om zwemwater van Het Spectrum over te hevelen naar het nieuwe sportcentrum aan de Bennebroekerweg. Daarom steunde hij het amendement van de HAP om Het Spectrum te behouden. Lindenbergh voegde daaraan toe dat mensen in de raad hun afweging moeten kunnen maken op inhoudelijke argumenten en dat ‘politieke dreigementen daarbij niet passen’. De steun voor het amendement was voor de VVD-fractie aanleiding om het vertrouwen in haar jongste raadslid direct op te zeggen, zei fractievoorzitter Henk Kuipers even later. “Hij maakt geen deel meer uit van onze gemeenteraadsfractie.”

Forse kritiek van raadslid Julius Lindenbergh op VVD en GroenLinks HOOFDDORP - De VVD en GroenLinks hebben achter de schermen al lang besloten dat het zwembad van Het Spectrum in 2012 dicht gaat. Dat zegt Julius Lindenbergh, die vorige week uit de VVD-fractie werd gezet nadat hij een amendement van de HAP had gesteund om Het Spectrum te behouden. “Ik ben de politieke spelletjes meer dan zat”, aldus Lindenbergh. De VVD en GroenLinks ontkennen dat er afspraken zijn gemaakt over Het Spectrum.

Deze mededeling sloeg in als een bom. CDA-raadslid Stans Gehrels vroeg om een korte schorsing van de vergadering, maar zei direct na de hervatting dat de verbijstering over de opstelling van de VVD bij sommige raadsleden nog niet verdwenen was.

Julius Lindenbergh zei daags na de bewogen raadsvergadering dat de VVD en GroenLinks het al eerder op een akkoordje hebben gegooid. “GroenLinks heeft zich neergelegd bij sluiting van Het Spectrum om Herman Tuning in het college te houden. Maar in feite bedonderen ze natuurlijk hun kiezers. Er zijn nog wel wat moties ingediend om uit te spreken dat er alles aan moet worden gedaan om Het Spectrum te redden, maar die zijn alleen bedoeld om het politieke gezicht van GroenLinks te redden.” In feite zegt Lindenbergh dus dat het doek voor Het Spectrum allang was gevallen. Het raadslid heeft aangekondigd op korte termijn duidelijk te maken of hij nog lid blijft van de gemeenteraad of niet.

VVD-fractievoorzitter Henk Kuipers zegt het vertrek van Julius Lindenbergh ‘erg vervelend’ te vinden. “Ik heb me er vorig jaar juist voor ingezet om hem hoger op de kandidatenlijst te krijgen.” Lindenbergh gold binnen de VVD als een aanstormend talent en een goed debater. Volgens Henk Kuipers speelde er intern veel meer rond het raadslid. “Wij zijn als fractie niet over één nacht ijs gegaan. Zijn stemgedrag in de raadsvergadering was voor ons de druppel die de emmer deed overlopen.” De VVD-leider ontkent de beschuldigingen van Julius Lindenbergh overigens met klem.

Ook GroenLinks-fractievoorzitter Peter Boerman bestrijdt dat er in het geheim afspraken zijn gemaakt met de VVD. “Ik ontken het niet alleen, maar ik ben er ook kwaad over. We hebben helemaal geen akkoord gesloten met de VVD , behalve dan vorig jaar het collegeakkoord. We willen niks in het geheim doen, maar alles zo open en eerlijk mogelijk bespreken. Het is ook helemaal niet zo dat de sluiting van Het Spectrum al vaststaat. Wij zien als fractie nog voldoende mogelijkheden om dat zwembad op de een of andere manier toch open te houden.”

Het politieke rumoer houdt intussen aan. De VVD-fractie deed vrijdag een persbericht uitgaan, waarvan de inhoud direct werd aangevallen door HAP-fractievoorzitter Steffens. Volgens haar geeft de VVD onjuiste informatie.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie