‘Te weinig horeca door ontbreken van beleid’

4 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

De Rekenkamercommissie be-sloot onderzoek te doen naar het horecabeleid, nadat een raadsfractie signalen had gekregen dat horecaondernemers moeilijk aan een vergunning zouden komen. De commissie heeft daarvoor in totaal negen dossiers onderzocht. Een conclusie is dat de gemeente vrijwel nooit een horecavergunning weigert, maar dat het wel eindeloos lang kan duren voordat zo’n vergunning er ligt. Belangstellende ondernemers hoorden soms jaren niets als ze een vergunning hadden aangevraagd. Volgens voorzitter Dellaert zijn hierdoor in de afgelopen jaren meerdere ondernemers gefrustreerd afgehaakt.

Ondernemers zijn volgens Rekenkamercommissie gefrustreerd afgehaakt HOOFDDORP - De gemeente telt minder horecabedrijven dan wenselijk zou zijn, omdat een stimulerend integraal beleid op dit gebied ontbreekt. Dat stelt de gemeentelijke Rekenkamercommissie na onderzoek. Voorzitter Lidwine Dellaert van de commissie heeft vorige week het eerste exemplaar van het onderzoeksrapport ‘Tussen servet en tafellaken’ overhandigd aan burgemeester Theo Weterings.

De gemeente was aan het eind van de vorige eeuw vast van plan om meer horeca in de polder te realiseren. Er is echter te weinig gedaan om dat doel ook werkelijk te bereiken, zo stelt de onderzoekscommissie vast. Zo is onder meer verzuimd om met een omvattend horecabeleid te komen. Op die manier heeft de gemeente de grip op de horecaontwikkelingen verloren, zo menen de onderzoekers.

Verder vindt de commissie dat de gemeente onvoldoende is opgetreden tegen horeca-activiteiten die in strijd met een bestemmingsplan worden ondernomen. Er wordt met andere woorden te makkelijk gedoogd. Daarbij wordt onder meer gedoeld op feesten en partijen op locaties als museum De Cruquius en landgoed De Olmenhorst. Het bestemmingsplan staat dat soort evenementen niet toe, maar de gemeente gedoogt. Overigens is de gemeente kort geleden begonnen om deze situaties te legaliseren.

Ook gebeurt het nogal eens dat de gemeente bij een conflict over een nieuw horecabedrijf de kant kiest van omwonenden, die bang zijn voor overlast. Ook laat de gemeente bij nieuwbouwplannen volgens de Rekenkamercommissie de oren te veel hangen naar projectontwikkelaars, die weinig op zouden hebben met horecabedrijven. Dat alles heeft ertoe geleid dat de horeca er nogal bekaaid af komt, zeggen de onderzoekers.

Het college van burgemeester en wethouders komt voor half november met een reactie op het rapport ‘Tussen servet en tafellaken’.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie