Julius Lindenbergh (VVD) geeft zijn raadszetel niet op

11 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

VIJFHUIZEN - Raadslid Julius Lindenbergh, die twee weken geleden bij de stemming over het Huis van de Sport en Het Spectrum uit de VVD-fractie werd gezet, is niet bereid om zijn raadszetel op te geven. Hij wil donderdag aan het begin van de raadsvergadering bekendmaken of hij alleen verder gaat of dat hij aansluiting zoekt bij een andere fractie, zo heeft hij vorige week bekendgemaakt.

Raadslid maakt tijdens raadsvergadering bekend wat hij gaat doen

De VVD-fractie zegde het vertrouwen op in het jongste raadslid (20) nadat hij een amendement van de HAP had gesteund over het openhouden van het zwembad van Het Spectrum. Lindenbergh noemde het niet logisch om dat bad te sluiten, omdat zoveel mensen er gebruik van maken. Dit was echter tegen het zere been van de VVD-fractie, die juist sterk voorstander was van de plannen voor het Huis van de Sport. Het overhevelen van het zwemwater van Het Spectrum naar het Huis van de Sport is daarbij een belangrijk onderdeel. Julius Lindenbergh bleek daar niet gevoelig voor. VVD-fractievoorzitter Henk Kuipers liet daarop weten dat de Vijfhuizenaar geen deel meer uitmaakte van zijn fractie.

De VVD’er vertelde daags na zijn gedwongen vertrek dat hij de politieke spelletjes in de gemeenteraad zat was. Volgens hem heeft zijn fractie het op een akkoordje gegooid met GroenLinks en was de sluiting van Het Spectrum in het geheim al lang beklonken. GroenLinks zou daarmee hebben ingestemd om haar eigen wethouder Herman Tuning op het wethouderspluche te kunnen houden. De VVD en GroenLinks hebben in alle toonaarden tegengesproken dat het zo is gegaan.

Julius Lindenbergh zegt nu dat hij er geen moment over gedacht heeft om zijn raadszetel op te geven. “Ik heb direct nadat ik uit de fractie was gezet, gezegd dat ik me zou beraden op wat mij de komende tweeënhalf jaar te doen staat. Daarbij is voor mij de vraag niet aan de orde geweest of ik zou aanblijven als raadslid, want dat is zeker het geval.” De VVD wilde dat Lindenbergh zijn zetel zou afstaan.

Het vertrek van Julius Lindenbergh echoot nog na in de politieke wandelgangen van het raadhuis. Leden van de VVD-fractie stellen dat het moeilijk samenwerken was met Lindenbergh. Hij zou erg eigenzinnig en koppig zijn en zich niet zo sociaal opstellen. “Hij is beslist geen teamspeler”, aldus een VVD-raadslid.

Julius Lindenbergh zelf is niet onder de indruk van deze kritiek. “Er zouden juist meer politici koppig en eigenzinnig moeten zijn. Dat is juist een goede eigenschap. Ik kan ook moeilijk samenwerken met mensen die voortdurend de baas over mij lopen te spelen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie