‘Zelfs bij een gewoon buitje staan onze straten al blank’

11 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

De politieke bijeenkomst trok bijna zeventig belangstellenden: burgers, raadsleden en een handjevol agrariërs. Onder leiding van gespreksleider Eelco Koolhaas bogen zij zich over de vraag of het water in de polder nou een plezier of een last is. Voor sommigen een plezier, zo bleek, en voor anderen juist een last.

Burgers, agrariërs en politici debatteren in politiek café over water HOOFDDORP - “Zelfs bij een gewoon buitje staan onze straten al blank.” Bestuurslid Rob Hoogendoorn van wijkraad Linquenda in Nieuw-Vennep was maandagavond naar het politiek café van de gemeenteraad in café-restaurant De Beurs in Hoofddorp gekomen om zijn kritiek te spuien op het waterbeleid van de gemeente. Volgens hem zijn er wel 400 kolken geregeld verstopt in Nieuw-Vennep en geeft dat veel overlast. “De gemeente zou er veel meer aan moeten doen.”

Richard Zwiers uit de Marialaan in Zwanenburg behoorde duidelijk tot de laatste categorie. Begin juli dit jaar liep zijn woning voor de zoveelste keer onder water. De Marialaan is zo’n beetje het afvoerputje van Zwanenburg en de woning van Zwiers ligt dan weer op het laagste punt. “De laatste tien jaar heb ik negen overstromingen gehad,” vertelde de Zwanenburger nog tamelijk gelaten. Zwiers zei naderhand dat in feite de enige oplossing is dat de gemeente de gehele Marialaan opkoopt en er een openluchtzwembad van maakt.

Projectleider Bert Selles van het Integrale Project Water zei dat het een illusie is dat overstromingen voorkomen kunnen worden. De gemeente wil wel maatregelen nemen om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Er is inmiddels al veel gebeurd, maar er staat ook nog veel op stapel, aldus Selles. Hij vertelde dat er binnenkort een integraal Waterplan komt, waarin alle plannen op het gebied van grondwater, oppervlaktewater en afvalwater op een rijtje zijn gezet. Eén van de plannen is om ten zuiden van Zwanenburg open water aan te leggen, waardoor de overlast in het dorp kan worden verminderd.

Een ander probleem is het zoute kwelwater, dat door de vele bouwprojecten steeds meer aan de oppervlakte komt. Volgens sommigen heeft de gemeente dit probleem aan zichzelf te danken, omdat er in het verleden ten onrechte vooral in de diepe delen van de polder is gebouwd. Drainagesystemen in Floriande en Getsewoud moeten de ergste overlast voorkomen, maar volgens Selles worden deze systemen onvoldoende schoongehouden, zodat ze verstopt raken.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie