Nieuwe vervoerder neemt in december Meertaxi over

11 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - De Meertaxi komt vanaf zondag 16 december in andere handen. Vervoersbedrijf Verenigd Ziekenvervoer Amsterdam (VZA) gaat de voorziening voor tenminste drie jaar uitvoeren. De wethouders Tom Horn van Welzijn en Herman Tuning van Verkeer en Vervoer hebben daartoe vrijdag een overeenkomst ondertekend met directeur Jan Veenstra van VZA.

Gemeente en vervoersbedrijf VZA beloven klanten betere dienstverlening

De Meertaxi is nu nog in handen van vervoersbedrijf Connexxion. Er zijn echter veel klachten. Sommige chauffeurs halen de afgesproken tijd niet of komen zelfs helemaal niet opdagen. “Er was een kwaliteitsslag nodig,” aldus wethouder Horn vrijdag. Hij zei erop te vertrouwen dat VZA het beter gaat doen. Het bedrijf is als beste uit de bus gekomen na een Europese aanbesteding.

De Meertaxi vervoert 100.000 reizigers per jaar. In negen van de tien gevallen zijn dat mensen met een handicap en ouderen boven de zeventig. Dat is het zogenoemde vervoer van deur tot deur. De rest van de klanten zijn inwoners van kleine kernen die op het openbaar vervoer zijn aangewezen.

Volgens Tom Horn wordt er met de komst van de nieuwe vervoerder veel verbeterd. Zo kunnen alle klanten van de Meertaxi zeven dagen per week tussen ‘s ochtends zes uur en middernacht gebruik maken van het vervoer. Het deur-tot-deurvervoer begint nu om negen uur ‘s ochtends.

Verder is afgesproken dat er een onafhankelijk klachtenbureau komt, waar klanten zich kunnen melden als ze niet goed zijn geholpen. De gemeente wil VZA belonen als het bedrijf goed presteert en juist strafkortingen opleggen als de resultaten tegenvallen. Daarvoor wil zij steekproeven houden en onderzoeken of de gebruikers van de Meertaxi tevreden zijn.

Volgens Horn biedt de nieuwe vervoerder meer kwaliteit voor minder geld. De gemeente wil het geld dat nu wordt bespaard teruggeven aan de klanten. Gebruikers betalen straks het tarief dat ook voor een strippenkaart moet worden betaald. Dat is dertig procent minder dan nu voor de Meertaxi moet worden betaald. “Dat is in deze tijd toch prachtig nieuws. Dus Méértaxi voor minder geld,” stelt Horn tevreden vast. VZA zet vijftien wagens in, tien personenwagens en vijf rolstoelbussen. De gemeente heeft met de vervoerder afgesproken dat zij tenminste drie chauffeurs per jaar betrekt uit de AM-Groep en het pas gestarte Leerwerkbedrijf.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie