Verleden komt ronkend weer tot leven

18 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

ZWANENBURG - De droom van toen weer klaarwakker schudden tijdens een waanzinnige, afwijkende dag vol nostalgie. Dat is wat Silverstone met Speed en Gein Classic 2007 beloofde. Over een belofte die helemaal werd waargemaakt.

Silverstone maakt met Speed en Gein Classic 2007 belofte meer dan waar

In 1928 was-ie nieuw en onbetaalbaar. In 2007 is-ie oud en nóg minder betaalbaar. Maar op het ‘evenement der evenementen’ zoals een liefhebber de klassieke dag in vol ornaat noemde, stond-ie er te glimmen: een Buick uit 1928. En alsof het de gewoonste zaak van de wereld was liet ook de oudste Dragracemotor van Nederland, een juweeltje uit 1936, zich in Zwanenburg aaien.

Genieten van al dat waar de ogen en de oren pijn van gaan doen. Daarvoor zijn de ruim tweeduizend liefhebbers van klassieke voertuigen van heinde en verre naar Partycenter Silverstone gekomen. En ze zijn aan hun trekken gekomen. Ruimschoots zelfs. Want wat is het een genot weer eens een rit door de omgeving te kunnen maken op een heuse Solex. Hoe giert de adrenaline door de aderen bij het aanschouwen van zóveel klassieke transportvoertuigen bij elkaar. En dan dat koningsgevoel tijdens die toerrit in een oldtimer, het is een gevoel om nooit meer te vergeten. Daarover zijn de bijna honderd deelnemers aan de rit vol nostalgie het bij terugkomst roerend met elkaar eens terwijl zij een verliefde blik werpen op de in 1933 gebouwde beroemde Alfa Romeo 8C Monza, de racewagen die destijds zo succesvol was in de 24-uurs race van Le Mans.

Het is een dag, boordevol entertainment ook, waarop oude verhalen los komen. Herinneringen worden opgehaald uit een tijd dat een rijbewijs halen niets meer was dan een rondje om de kerk rijden met een dikke sigaar voor de examinator op het dashbord. Het is de tijd van de 89-jarige Henk Langendijk die met zijn A-Ford uit 1928 doodgemoedereerd meedoet aan de toerrit. Uitparkeren is vele malen zwaarder werk dan een moderne oplegger besturen. Maar de krasse knar is door het dolle heen en spreekt van een indrukwekkend evenement dat wat hem betreft op herhaling mag. Langendijk wordt op zijn wenken bediend weten Kirsten te Kaat en Rob de Leeuw van Silverstone. “Op verzoek van Freewheeling Walibi zetten we er volgend jaar april een driedaags evenement neer met alle thema’s bij elkaar waarmee Speed en Gein zo beroemd geworden is.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie