‘Het moet ‘s nachts weer een beetje donker worden’

18 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - GroenLinks heeft vorige week in de gemeenteraad gepleit voor een gemeentelijk duisternisbeleid. “Het moet ‘s nachts weer een beetje donker worden,” zo stelde GroenLinks-raadslid Els Berk. Een motie met de titel ‘Laat het donker donker’ viel de raad een beetje rauw op het dak, zodat de fractie deze uiteindelijk introk. Er volgt later een initiatiefvoorstel.

Berk zei dat er ‘s nachts steeds meer lichten blijven branden. In de gemeente zijn onder meer de Calatravabruggen en het Oude Raadhuis verlicht. “Ook ieder advocatenkantoor en reclamebureau laat tegenwoordig het licht aan”, aldus het raadslid. Volgens GroenLinks is al dat licht slecht voor mens en natuur en bovendien een enorme energieverspilling.

De fractie pleitte er voor om de openbare verlichting ‘s nachts te matigen en ook bedrijven te bewegen minder licht uit te stralen in de donkere uren. Verder zou de gemeente mee moeten doen aan de Nacht van de Nacht, die van 27 op 28 oktober wordt gehouden.

Wethouder Jeroen Nobel vond dat laatste voorstel geen probleem. Hij maakte wel bezwaar tegen minder licht op polderwegen, omdat dit tot gevaarlijke verkeerssituaties zou kunnen leiden.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie