HaarlemmermeerPas niet populair bij minima

25 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Huishoudens met een minimuminkomen maken weinig gebruik van de HaarlemmermeerPas, waarmee ze korting kunnen krijgen op onder meer sportevenementen, theaterkaartjes en tentoonstellingen. Dat blijkt uit een evaluatie van de gemeente. Het college van B en W wil toch doorgaan met de pas en het aanbod uitbreiden. De gemeenteraad debatteert er vanavond over.

De HaarlemmermeerPas werd twee jaar geleden ingevoerd om de minima financieel een handje te helpen op het gebied van sportactiviteiten, recreatie en cultuur. Het ging om een proef van twee jaar. De gemeente telt ongeveer 4600 huishoudens met een minimuminkomen. Daarvan hebben er zo’n 3000 de beschikking over een pas. Ook bij die groep is de HaarlemmermeerPas niet erg populair, zo blijkt uit de evaluatie. In het eerste seizoen zijn in totaal 363 kortingen gegeven. Vorig seizoen was dat aantal wel iets gestegen, maar bleven de cijfers nog ver achter bij de verwachtingen.

De pas wordt nog het meest gebruikt voor sport en dan met name om korting te krijgen op de contributie van clubs. De minima gaan daarentegen veel minder naar musea of het theater. Volgens de gemeente komt dat omdat de gebruikers van de HaarlemmermeerPas in verhouding weinig profijt hebben van een korting van 2.50 euro als ze een avondje naar schouwburg De Meerse willen.

Ondanks de teleurstellende resultaten wil het college doorgaan met de HaarlemmermeerPas. Om de pas populairder te maken, zou het aanbod uitgebreid moeten worden. Zo krijgen minima in andere gemeenten ook korting op onder meer het openbaar vervoer en horecabedrijven. De gemeente onderzoekt op dit moment welke uitbreidingen er in Haarlemmermeer mogelijk zijn. Het college wil ook sommige kortingen verhogen, zodat de minima toch sneller naar een toneelvoorstelling of expositie zullen gaan. Verder denken B en W aan een eenmalig gratis actie in het Speelkasteel.

Het college wil de bekendheid van de HaarlemmermeerPas onder de doelgroep ook vergroten.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie