Bewoners IJweg komen in actie tegen verkeersoverlast

25 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

ZWANENBURG - Boos zijn ze, de bewoners van de IJweg. Boos omdat zware vrachtwagens hun huizen beschadigen en hun woonplezier vergallen. En omdat ze bij de gemeente maar geen gehoor vinden. Om een einde te maken aan de overlast zag vorige week het ‘IJwegcomité’ het levenslicht.

Comité: onveilige racebaan moet veilige woonstraat worden

Oprichters van het comité zijn Ben Hillebrand en Han Moerkerken. Beiden wonen al een kleine dertig jaar aan de IJweg en hebben hun straat zien veranderen in een racebaan met ook nog eens een slecht wegdek. Het IJwegcomité wil de bewoners van deze weg en aangelegen straten verenigen om gezamenlijk een einde te maken aan de verkeersoverlast. “Herhaalde verzoeken aan de gemeente om het wegdek te repareren en de overlast te beperken hebben tot nu toe geen resultaat gehad”, zeggen beide initiatiefnemers. “Door het almaar toenemende verkeer, ook sluipverkeer, in combinatie met de zeer zware vrachtwagens van tegenwoordig, is voor de bewoners een onhoudbare situatie ontstaan. Doordat de IJweg een voorrangsweg is zijn de snelheden hoog met alle gevaren van dien voor de mede-weggebruikers. De weg zit vol kuilen en de veelal niet op palen gefundeerde huizen zijn niet langer bestand tegen de zware trillingen van het voortrazende verkeer. Ook de aangelegen industriegebieden herbergen bedrijven met extreem zwaar verkeer dat dag in, dag uit overlast en schade veroorzaakt. Aan deze krankzinnige situatie moet snel een einde komen.”

Het comité heeft een peiling in de buurt gehouden. Van de 150 formulieren waren er in enkele dagen tijd al ruim vijftig terug. Een groot aantal vol verhalen over schade aan geparkeerde auto’s die veelal half op de stoep staan omdat de eigenaar zijn karretje niet op normale wijze durft te parkeren uit angst voor nóg meer schade. “Je merkt dat onze actie uit het hart gegrepen is”, weten Ben en Han die de oplossingen al bedacht hebben. “Op korte termijn moet de voorrangssituatie opgeheven worden en de hele straat een 30-kilometerzone worden. Het wegdek moet worden hersteld en de Olmenlaan en Wilgenlaan worden afgesloten voor vrachtverkeer. In een later stadium moet de IJweg middels een nieuw profiel verkeersluw gemaakt worden met behoud van de bomen en het bestaande groen. Volgens ons kan dit snel en eenvoudig worden gerealiseerd zonder jarenlange procedures.” De dorpsraad staat vierkant achter de actie en volgens voorzitter Peter Vreeswijk wordt binnenkort al de politiek benaderd.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie