Raad: hoogspanningsleiding aan oostkant van de polder

1 november 2007 om 00:00 Nieuws

PvdA-fractievoorzitter Bert van der Vliet kondigde aan het begin van de raadsvergadering aan dat zijn fractie met een motie zou komen over de veelbesproken hoogspanningsleiding. Die leiding zou niet in het westelijk deel van de gemeente mogen komen. Na overleg kreeg de motie een meer positieve inslag: aangegeven is waar de leiding wél moet komen.

Unaniem gesteunde PvdA-motie naar de Tweede Kamer gestuurd HOOFDDORP - De gemeenteraad heeft vorige week unaniem in een motie uitgesproken dat de 380kV-hoogspanningsleiding aan de oostkant van de polder moet komen. De motie, die werd ingediend door de PvdA, is naar de Tweede Kamer gestuurd die komende maandag 5 november over de kwestie debatteert.

HAP-raadslid Peter van Groenigen vroeg ook om een sessie over hetzelfde onderwerp. Probleem is echter dat de gemeenteraad voorlopig geen normale vergadering meer heeft. Vanavond worden de jaarlijkse algemene beschouwingen gehouden en volgende week bespreekt de raad de gehele dag de gemeentebegroting. Toch vonden de raadsleden het zinvol om later deze maand nog over de hoogspanningsleiding door te sprekken..

Wethouder Michel Bezuijen drukte de raad op het hart dat het op dit moment erg belangrijk is om eensgezind naar buiten te treden. Hij was dan ook tevreden over de unaniem aangenomen motie. Bezuijen benadrukte nogmaals dat de gemeente feitelijk geen enkele invloed heeft op het uiteindelijke besluit. Zij kan niet anders doen dan die beslissing te beïnvloeden en te lobbyen, aldus de wethouder.

De lokale politieke partijen doen er intussen alles aan om de Haarlemmermeerse boodschap over te brengen aan hun partijgenoten in Den Haag. Afgelopen dinsdag bood een delegatie van het CDA, onder wie fractievoorzitter Ed Koster en raadslid Janie Meulblok, een petitie aan aan CDA-Kamerlid Ruud van Heugten.

Laatste nieuws

Woensdagmiddag heeft wethouder Bezuijen een onderzoeksrapport overhandigd aan minister Van der Hoeven (EZ). Volgens het rapport, opgesteld door Oranjewoud, is de door de gemeente gewenste oostvariant (langs de A4) gelijkwaardig aan het tracé zoals dat nu voorligt (de westelijke variant in de IJtochtzone). Wethouder Bezuijen heeft de minister gevraagd het door de gemeente voorgestelde alternatief mee te nemen in haar overwegingen. Overigens is nog steeds niet duidelijk of de huidige masten worden vervangen door één mast met een 150 én 380 kV leiding of dat er een compleet nieuwe hoogspanningsleiding bij komt voor de 380 kV leiding. De provincie heeft inmiddels in het streekplan rekening gehouden met een westelijke én een oostelijke variant.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie