Burgemeester Bert Bruijn ontbijt op Halverwege

8 november 2007 om 00:00 Nieuws

HALFWEG - Witte bolletjes, krentenbollen, een zacht gekookt eitje, kaas en hagelslag. En ook nog eens alle leerkrachten en kinderen in nachtgewaad of ochtendjas. Christelijke basisschool Halverwege doet mee met het Nationaal Schoolontbijt en dat is goed te merken.

‘Goed eten voor je van huis gaat is heel belangrijk, want je lichaam heeft brandstof nodig’

Het is net even over achten als burgemeester Bert Bruijn de school binnenstapt die is omgetoverd in een mega ontbijtzaal. De burgervader heeft thuis nog niet ontbeten. En dat is zeer tegen zijn gewoonte in want je moet niet met een lege maag naar school of je werk gaan. Da’s niet goed. Je lichaam heeft brandstof nodig voor de dag die voor je ligt, doceert hij terwijl hij zijn eitje pelt.

Halverwege is een van de ongeveer 2000 scholen in Nederland die vanwege de Week van het Brood meedoen aan het Nationaal Schoolontbijt. Het is de eerste keer dat de school meedoet, vertelt directeur Wendy Veldhuizen die gestoken in een hippe pyama een bruine boterham zit te smeren. “Het is heel leuk om op deze manier aandacht te besteden aan het ontbijt. Noodzakelijk ook, want de landelijke cijfers wijzen uit dat er steeds minder ontbeten wordt. Met name in de grote steden is dit het geval. Hier ligt dat gelukkig anders. Bij ons eten de kinderen nog voordat ze naar school gaan.” Wendy Veldhuizen zit gezellig tussen de kinderen te eten en slaat het voor de school bijzondere tafereel geamuseerd gade. “Wat een leuk gezicht hè, die babbelende en boterham smerende kinderen. Dat vanmorgen in alle klassen het ontbijt voor de jeugd klaarstond hebben we te danken aan de vele moeders die spontaan hun hulp aanboden en die daarvoor misschien wel extra vroeg uit de veren moesten.”

Nadat ze samen met de kinderen een kort gebedje heeft gezegd benadrukt ook juf Anke dat het belangrijk is dat je ‘s morgens goed eet. “Ontbijten is broodnodig want van brood word je sterk en gezond”, prent ze de jeugd op humoristische wijze in het hoofd.

Thessa uit groep 8 weet allang dat het belangrijk is te eten voordat ze van huis gaat. Ze zit nu aan een bolletje met lekker dik chocopitjes, maar thuis eet ze ‘s morgens altijd twee boterhammen met smeerkaas. “Dat is lekker want ik heb altijd onwijse honger als ik uit bed kom.” Ook voor Ian uit groep 6 is het een uitgemaakte zaak dat hij eet. Vanmorgen heeft hij thuis al voor een ondergrondje gezorgd. “Ik moet een kwartier fietsen en dan heb ik altijd honger”, bekent hij. Vanwege zijn volle mond kan zijn overbuurman Max slechts instemmend knikken. Ook hij eet altijd goed voordat hij ‘s morgens naar school gaat.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie