Amvest verscherpt controle aspirant huurders Verzetswijk

8 november 2007 om 00:00 Nieuws

Vervolg van pagina 1

Verhuurder: ‘Intensiever overleg met betrokken instanties’

Daar zit volgens hem ook het gevaar. “Het klinkt vreemd en als verhuurder denken wij er ook héél anders over - maar een hennepkweker gedraagt zich vaak als een voorbeeldige huurder. Die kweker zit namelijk helemaal niet te wachten op nieuwsgierige blikken of lastige vragen. Dus de huur wordt netjes betaald, er is geen geluidsoverlast, de woning ziet er op het eerste gezicht netjes uit. Dat maakt het voor ons ook zo moeilijk om zo’n kwekerij te ontdekken. Je moet het echt hebben van buren die ons attenderen op verdachte activiteiten of die zeggen dat er misschien wel iets aan de hand is.”

Bijvoorbeeld door overmatig geboor bij de buren of andere verdachte zaken als aanvoer van bouwmateriaal en grond. Want voor het inrichten van een hennepkwekerij wordt een deel van de woning totaal verbouwd, om niet te zeggen geruïneerd. (Zie daarvoor de foto’s op www.hoofddorpsecourant.nl, red.).

Dat is ook wel gebleken. In de afgelopen twaalf maanden werden in de relatief nieuwe woonwijk met 450 woningen negen hennepkwekerijen opgerold. Enkele weken geleden vijf in één keer, vorige week op één dag twee in één straat. De laatste twee werden na een tip van een medebewoner gevonden.

De vondst van de vijf hennepkwekerijen en daarmee gepaard gaande ontruimingen trokken de nadrukkelijke aandacht van enkele bewoners van de wijk. Zij stapten met hun verhaal over dreigende verpaupering naar de krant. Tijdens de daarop volgende gesprekken kwamen ook punten naar voren als geluidsoverlast, overlast van (hang)jongeren en vuil op straat in hun eens zo mooie wijk.

“Het is ook een mooie woonwijk”, vindt Bert Jan Lambregtse. “Het zijn mooie en ruime woningen met een aantrekkelijke huur die ook nog eens direct naast het winkelcentrum staan. Logisch dus dat mensen hiervoor gekozen hebben en dat een grote groep hier wil blijven wonen. Daar doen wij ook onze uiterste best voor”

Volgens het Hoofd Corporate Communicatie moeten wel twee zaken onderscheiden worden: het gevoel van onveiligheid en de kwestie hennepkwekerijen. Eerst dat gevoel.

“Amvest is een betrokken verhuurder en als huurders aangeven dat er iets aan de hand is, dan nemen we die opmerkingen serieus. Dus als er klachten zijn over het onderhoud in de wijk, over het groen of andere zaken die het woongenot betreffen, dan pakken we die op. Zo zijn de afgelopen maanden aanpassingen gedaan aan de glazen deuren van de centrale ingangen bij de appartementencomplexen. Algemene ruimten zijn voorzien van camerabewaking. Binnenkort gaan we videofoons aanbrengen in de appartementen zodat je als bewoner kunt zien wie er voor de deur staat. In het weekeinde rijdt er een particulier beveiligingsbedrijf door de wijk. En we denken aan het verwijderen van een aantal zitelementen, zodat jongeren zich daar niet meer verzamelen.”

“Maar”, voegt hij er meteen aan toe, “we moeten met z’n allen ook accepteren dat jongeren bij elkaar staan en met elkaar praten.” Berichten dat bewoners zouden zijn bedreigd of zelfs geslagen door jongeren, kent hij niet. “Dat is nieuw voor mij. Dit lijkt mij overigens ook meer een zaak van de politie dan van de verhuurder.”

Dan de hennepkwekerijen. Een uiterst vervelende zaak. Voor de verhuurder (het opknappen van zo’n verbouwde woning kost 10 tot 30.000 euro) en voor de wijk. “Er is ons alles aan gelegen om dit misbruik te voorkomen. Maar als verhuurder kun je niet alles. Wat we kunnen doen, doen we.” Dat betekent onder andere dat toekomstige huurders salarisstroken en bankafschriften moeten overhandigen en een werkgeversverklaring. Nieuw is dat de verhuurder deze verklaring ook controleert. Die controle lijkt overigens al haar eerste vruchten af te werpen, want een aantal aspirant huurders heeft afgehaakt. “En dan heb je alles gecontroleerd en goed bevonden, dan loop je alsnog de kans dat de woning de volgende dag al wordt onderverhuurd aan een kweker. Daar sta je dan. Tegen doelbewust vervalsen en onderverhuur, doe je niets.”

Een andere maatregel is nog ‘in wording’ en dat betreft een convenant met alle betrokken partijen, waaronder de stroomleverancier. Op dit moment is daar geen relatie mee en daardoor krijgt Amvest geen melding van (plotseling) excessief stroomgebruik. Dat laatste zou kunnen wijzen op de aanwezigheid van een hennepkwekerij.

“We gaan in ieder geval binnenkort met de gemeente rond de tafel zitten. Dat heeft een hoge prioriteit. Want, ik heb het al meerdere keren gezegd, we laten dit niet zomaar over onze kant gaan. Onze huurders moeten met plezier kunnen wonen. Dat is ons doel.”

Reageren op die artikel:

hcredactie@bdu.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie