Bocht afsnijden voorlopig taboe vanaf de Kaagbaan

22 november 2007 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Vandaag gaat een proef van start, waarbij Boeing 737-toestellen van de KLM vanaf de Kaagbaan in de uitvliegroute tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep een veel nauwkeurigere bocht moeten nemen. Als het goed is vermindert dit vooral overlast in de twee grootste kernen van de gemeente. De proef duurt tot eind oktober volgend jaar.

In het kader van de evaluatie van het Schipholbeleid is de proef al in 2005 gelanceerd. Het is één van de maatregelen die eerder dit jaar is afgesproken aan de zogeheten Alders-tafel (overleg over de toekomst van Schiphol) om de hinder voor de omgeving te beperken.

Inwoners van Hoofddorp en Nieuw-Vennep klagen nogal eens over herrie als piloten de bocht ‘afsnijden’. In de pilot die nu begint, is dat verleden tijd. Doel van de proef is te onderzoeken of de overlast in Nieuw-Vennep en Hoofddorp vermindert door het startend verkeer van de Kaagbaan nauwkeurig de bocht te laten vliegen tussen de twee kernen door.

Met name de Boeing 737-vliegtuigen van de KLM hebben tegenwoordig navigatieapparatuur aan boord, waarmee het mogelijk is met grotere nauwkeurigheid bochten te vliegen. Daarom doen alleen de Boeing-737-vliegtuigen van de KLM mee aan de proef.

Om te kunnen beoordelen of het systeem een succes is of niet, zullen de resultaten zo goed mogelijk worden gemeten. Dat gebeurt op verschillende manieren.

Overigens is de gemeente er voorstander van om de vliegroute tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep helemaal te verleggen. Die mogelijkheid wordt momenteel onderzocht in het kader van het Alders-overleg. Daarover is vooral in de Bollenstreek commotie ontstaan. De gemeente zegt dat te begrijpen en beseft dat een onderzoek naar de verlegging van de uitvliegroute de belangen van de Bollenstreek direct raakt.

Wethouder Michel Bezuijen van Schipholzaken wil in alle openheid de discussie aangaan. “Het is duidelijk niet mijn bedoeling om vliegverkeer en bijbehorende ruimteclaims zonder meer op de Bollenstreek af te schuiven. Het vraagstuk is complex en vraagt om een integrale aanpak en een regionale blik. Dit is de reden dat het onderzoek naar verlegging van de vliegroute verder reikt dan onze gemeentegrenzen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie