Lennaert Nijgh geëerd met biografie

29 november 2007 om 00:00 Nieuws

BEINSDORP - Op de voor Lennaert Nijgh bijna heilige grond van de Haarlemse binnenstad is maandagavond in de Toneelschuur de lijvige biografie ‘Testament’ en de film ‘Tip van de sluier’ over hem gepresenteerd. Auteur van het boek is Beinsdorper Peter Voskuil. Gisteren was het precies vijf jaar geleden dat Nijgh overleed.

Auteur Peter Voskuil maakt doorwrocht boek over eigenzinnige levensgenieter die deed wat hij deed

“Lennaert Nijgh noemde zich zijn eigen concurrent. Hij moest en zou immers steeds mooiere teksten schrijven”, zegt Josee Koning, een van de drie ex-vrouwen van Nederlandse meest bekende tekstdichters in de film over het leven van deze Haarlemse legende. Voor Peter Voskuil geldt hetzelfde. Na deze prachtige biografie zal hij moeite hebben zichzelf te overtreffen.

Anderhalf jaar werkte Voskuil aan het 288 pagina’s dikke boek ‘Testament, leven en werk van Lennaert Nijgh’. Hij spitte 15 dozen met documenten door en hield zo’n honderd interviews. Bij de presentatie van het boek complimenteerde Boudewijn de Groot de 35-jarige auteur met zijn goed doorwrochte boek over de man die zijn hele leven een zak met geheimen met zich heeft meegedragen. “Je hebt monnikenwerk verricht en met succes orde weten te scheppen in de wereld van iemand die zich niet liet ordenen”, aldus De Groot die begin jaren ‘60 deel ging uitmaken van een vriendengroepje met daarin ook de in 1945 in Haarlem geboren Lennaert Nijgh, de teksten van zijn boezemvriend van muziek voorzag en de liedjes zong. Deze gouden combinatie leverde in 1966 de eerste gouden plaat op: ‘Het land van Maas en Waal’. Net als het al even legendarische ‘Testament’ in slechts vijf minuten gecomponeerd.

Met Nijghs drie ex-vrouwen Josee, Anja en Astrid aan zijn zijde noemde Boudewijn zich tijdens de presentatie ‘de vierde weduwe’. De Groot: “We hadden aan een half woord genoeg. Vrienden waren we. Tot de dood ons scheidt, zeiden we.”

Peter Voskuil heeft Lennaert Nijgh niet echt gekend. Hij schudde hem ooit even de hand op de redactie van Haarlems Dagblad. “Maar toen kon hij niet bevroeden dat hij oog in oog stond met zijn toekomstige biograaf. Ik zelf ook niet trouwens”, zegt hij over Nijgh die leefde in een droomwereld en die zich verloor in de literatuur.

De documentaire wordt 16 december om 18.15 uur in Close Up door de Avro uitgezonden.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie