in politiek roerige tijden

29 november 2007 om 00:00 Nieuws

Het boek ‘De eenzame fietser’ geeft een indringend inkijkje in de politiek roerige jaren zeventig. Koster heeft alle hoofdrolspelers uit die tijd benaderd voor een interview en natuurlijk komt Dries van Agt zelf uitvoerig aan het woord. Niet iedereen wilde meewerken aan het boek. Aad Kosto (PvdA) en Frans Andriessen (KVP,CDA) zeiden nee tegen een gesprek en Willem Aantjes (ARP,CDA) kon niet worden geciteerd, omdat hij de hem voorgelegde tekst niet goedgekeurde.

Vijfhuizenaar Ed Koster schrijft boeiend boek over loopbaan Dries van Agt VIJFHUIZEN - Dries van Agt. De in het Brabantse Geldrop geboren oud-premier heeft nadrukkelijk zijn stempel gedrukt op de landelijke politiek in de jaren zeventig en begin jaren tachtig. Kleurrijk, welbespraakt en verguisd. Je was in die jaren óf fervent aanhanger óf uitgesproken tegenstander van de CDA’er. Vijfhuizenaar Adrianus (Ed) Koster, fractievoorzitter van het CDA in Haarlemmermeer, schreef als politiek onderzoeker van de VU een boek over de politieke loopbaan van Van Agt, dat gisteren officieel is gepresenteerd in centrum Nieuwspoort in Den Haag.

Jammer is het dat meerdere betrokkenen inmiddels zijn overleden en dus hun kant van het verhaal niet konden vertellen. Dat geldt zeker voor Joop den Uyl, de in 1987 overleden PvdA-leider die zo’n gecompliceerde verhouding met Van Agt had. De auteur heeft dat proberen te ondervangen door Den Uyls zwager, André Köbben, aan het woord te laten, maar het gemis van de prominente PvdA-er blijft voelbaar in het boek. Verder is het bijzonder dat politici worden opgevoerd die inmiddels zijn overleden, zoals Wim Duisenberg (PvdA), Henk Vredeling (PvdA) en Hans Gruijters (D66).

Het boek voert de lezer langs alle hoogte- en dieptepunten uit de kabinetten tussen 1971 en 1982 (onder leiding van Biesheuvel (ARP), Den Uyl en Van Agt zelf). Zo krijgen we onder meer te lezen dat Dries van Agt bij zijn entree in de politiek te boek stond als progressief rooms-katholiek. Hoe anders werd dat toen de PvdA hem hard aanviel bij het Kamerdebat over oorlogsmisdadiger Pieter Menten. Het werd daarna nooit meer wat tussen Van Agt en de PvdA.

Auteur Ed Koster is de diepte ingegaan met De eenzame fietser. Voor politieke insiders is het boek ongetwijfeld smullen geblazen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie