Anneke Harlaar: ‘Geschiedenis stopt als je niets vastlegt’

6 december 2007 om 00:00 Nieuws

“Dingen van vroeger spreken tot de verbeelding en ieder mens kent gevoelens van nostalgie. Ik merk dat vooral als vrijwilliger van Meer-Historie wanneer we met onze kraam staan op braderieën en jaarmarkten. Ik ben door het werk van mijn man 27 jaar geleden vanuit Vlaardingen verhuisd naar Hoofddorp. Sinds ik betrokken ben bij het werk Meer-Historie ben ik met andere ogen naar de polder gaan kijken.

Werkgroep Promotie en Evenementen MEER-HISTORIE - De Stichting Meer-Historie is een bijzonder actieve vereniging met als belangrijkste doel het vastleggen van de historie van Haarlemmermeer. Daarvoor zijn verschillende werkgroepen ingesteld. In een korte serie stellen die werkgroepen zich voor, met als afsluitende vraag: wordt u ook lid? In deel 2: Anneke Harlaar.

Dit jaar bestaat Meer-Historie 35 jaar en heb ik het plan opgevat om iets bijzonders te organiseren voor alle vrijwilligers en hun partners. Ik hou van koken en ga een Indische rijsttafel maken voor de hele club. Het leuke van vrijwilligerswerk is dat je er vrienden aan overhoudt en er een heel netwerk bij krijgt. De Stichting Meer-Historie is een complexe organisatie met verschillende werkgroepen, ieder met een eigen aanpak. Onze werkgroep maakt zich sterk om naar buiten toe meer bekendheid te geven aan het werk en de doelstellingen van Meer-Historie. Het is onze taak om met allerlei activiteiten meer begunstigers te werven, die met een vaste jaarlijkse bijdrage het werk van Meer-Historie financieel ondersteunen. Daarnaast maakt onze werkgroep zich ook sterk voor de cohesie binnen de stichting. We ontwikkelen onder andere activiteiten ten behoeve van de begunstigers en organiseren presentaties en tentoonstellingen die betrekking hebben op de geschiedenis van Haarlemmermeer.

Inzicht en kennis

Mijn enthousiasme voor het werk van Meer-Historie is door de jaren heen gegroeid. Ik weet niet eens meer precies wanneer ik bij de club betrokken ben geraakt. Opeens was Meer-Historie er, want voordien had ik nog nooit van die stichting gehoord. Mijn man is na zijn pensionering vrijwilligerswerk voor Meer-Historie gaan doen en was onder andere nauw betrokken bij de festiviteiten rond het 25-jarig bestaan. Er werd bij ons thuis veel vergaderd en dat waren gezellige avonden met enthousiaste verhalen, waar ik zijdelings van meegenoot. Na het overlijden van mijn man ben ik ook vrijwilliger geworden, omdat ik overtuigd was geraakt van de waarde van deze stichting. Als je een vol leven hebt met een opgroeiend gezin en een man met een drukke baan, sta je niet zo stil bij de geschiedenis van je omgeving. Toch kon ik me altijd wel opwinden als er weer iets van historische waarde verdween uit de polder. Dankzij Meer-Historie en de vrienden die ik daar heb gevonden, heb ik inzicht en kennis gekregen van deze polder, die ik weer kan doorgeven aan mijn kleinkinderen. Ik voel me verrijkt met die kennis en heb een hechtere band gekregen met dit gebied dan vroeger. Er gebeurt zoveel in Haarlemmermeer en er leven zoveel verhalen onder de mensen, die mogen niet verloren gaan. De geschiedenis stopt als je niets vastlegt. Een organisatie als Meer-Historie waakt over onze geschiedenis en ik ben blij dat ik daar op mijn manier ook een steentje aan kan bijdragen.”

Ook vrijwilliger bij en/of begunstiger worden van de stichting Meer-Historie? Bel dan naar de heer G.J. Deddens, (023) 561 31 30 of mail naar gjdeddens@hetnet.nl. Meer informatie op www.meerhistorie.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie