me geen energie meer’

6 december 2007 om 00:00 Nieuws

Jacqueline van Popering wilde eigenlijk al voor de zomer opstappen, maar de fractie haalde haar over om in elk geval tot het nieuwe jaar aan te blijven. “Ik heb ja gezegd, maar wel aangegeven dat ik niet meer elke vergadering aanwezig zou zijn.”

PvdA-raadslid Jacqueline van Popering zet na veertien jaar punt achter politieke loopbaan HOOFDDORP - De raadsfractie van de Partij van de Arbeid moet het vanaf volgend jaar zonder het ervaren raadslid Jacqueline van Popering doen. Zij zet na veertien jaar een punt achter haar loopbaan. “Het raadswerk kost me energie in plaats van dat het me energie geeft. Dat is het moment om op te stappen, vond ik.” Een gesprek met een gedreven politica.

Laatste kunstje

De financiële beschouwingen vorige maand waren het laatste kunstje van Van Popering in de raad. Fractiegenoot Chris Vonk was afwezig en daarom kon zij nog eenmaal op de voorgrond treden. Het leverde een harde aanvaring op met VVD-fractievoorzitter Henk Kuipers over nieuwbouw van jongerencentrum De Hoeve.

Jacqueline van Popering wil er eigenlijk niet zoveel meer over zeggen. “Het resultaat was in elk geval goed. Daat gaat het om. Ik wil wel zeggen dat de VVD niet weet hoe de jongerencultuur in elkaar zit. Het stond toch duidelijk in ons verkiezingsprogramma? Er moest wat komen voor de groep van De Hoeve.” Volgens het raadslid heeft VVD-leider Kuipers vooral haar fractievoorzitter Bert van der Vliet onder druk gezet om tot een andere beslissing te komen. Tevergeefs, zo bleek tijdens de begrotingsraad.

Jacqueline van Popering had bij de raadsverkiezingen van vorig jaar al besloten dat dit haar laatste periode zou worden als raadslid. “Ik merkte aan mezelf dat ik niet meer de inzet had van voorheen. Dan kreeg ik stukken onder ogen en dacht ik: alweer dat onderwerp.”

Er was sprake van dat Van Popering na Jeroen Nobel de tweede PvdA-wethouder wilde worden in het nieuwe college van VVD, PvdA en GroenLinks. Zij weerspreekt dat echter. “Ik heb in de fractie alleen aan de orde gesteld of het wel zo vanzelfsprekend was dat Jeroen Nobel en Tom Horn wethouder werden.”

Toch was het niet zo’n gek idee dat Jacqueline van Popering wethouder zou worden, want zij was het tussen 1998 en 2002 al eerder. Het raadslid is overigens blij dat ze vorig jaar geen wethouder is geworden, want door privéomstandigheden moest ze plotseling veel naar het ziekenhuis. “Dat kun je moeilijk combineren met een drukke baan als wethouder.”

Koetjes en kalfjes

Er zijn ook politieke ingewijden die menen dat Jacqueline van Popering na de raadsverkiezingen niet erg tevreden was over de nieuwe onervaren fractie. Het raadslid geeft toe dat de fractie in de vorige periode met Jeroen Nobel, Tom Horn en Cees Spijkers (later Chris Groothand) heel wat anders was dan de huidige ploeg. “We waren enorm op elkaar ingespeeld. Iedereen had eigen onderwerpen. Dat betekende dat er tijdens de fractievergaderingen vooral over koetjes en kalfjes werd gepraat.”

Van Popering ontkent dat de kwaliteit van de nieuwe fractie haar is tegengevallen. “Het is wel een andere manier van werken. Je zit tegenwoordig met tien tot twaalf mensen te vergaderen. Dat is even anders. We krijgen tegenwoordig een fractieverslag. Dat heb ik nog nooit gehad.”

Jacqueline van Popering is veertien jaar geleden de politiek binnengehaald door toenmalig PvdA-raadslid Chris Hofkamp. Zij zegt in haar eerste jaar in de fractie enorm veel te hebben geleerd van dezelfde Chris Hofkamp. Toen die later burgemeester van Weesp werd, werd zij fractievoorzitter. “Het was allemaal erg druk, maar ik hield ervan. Ik ben werkverslaafd.”

Bij de raadsverkiezingen in 1998 stond Jacqueline van Popering op de tweede plaats. Het nieuwe college kreeg maar liefst zeven wethouders, waarvan twee van de PvdA. “Ik besefte helemaal niet dat ik wethouder zou kunnen worden, vooral omdat ik net aan een nieuwe baan was begonnen. We dachten: zeven wethouders, dat pikt de gemeenteraad nooit. Maar de raad ging wel akkoord.”

Het raadslid zegt dat ze met veel plezier wethouder is geweest. “Ik zag als een berg tegen Openbare Werken op, maar het is me reuze meegevallen. Binnen dat grote college was een prima sfeer. We hadden het financiële tij wel erg mee. In die tijd hebben we een kwaliteitsslag in de openbare ruimte gemaakt. Ik ben daar trots op. Als ik dat tegenwoordig zie, dan zeg ik dat we sindsdien veel kwaliteit hebben ingeleverd.”

Na de verkiezingen in 2002 keerde de PvdA niet terug in het college. “Ik had al ingecalculeerd dat ik geen wethouder meer zou worden, want de PvdA verloor. Maar de PvdA kwam helemaal niet in het college. Dat was schrikken. Ik heb begrepen dat Piet van der Jagt (de grote winnaar van de verkiezingen met Leefbaar Haarlemmermeer -HAP) ons er niet bij wilde hebben.”

Jacqueline van Popering heeft nog een laatste advies aan de gemeenteraad: doe gewoon. Zij gaat de politiek voortaan vanaf de zijlijn volgen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie