Beleidsplan Wmo scherper

13 december 2007 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Welzijnswethouder Tom Horn moet volgend jaar met concrete doelstellingen komen voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Een meerderheid van de gemeenteraad heeft dat vorige week aangegeven in enkele amendementen op het Wmo-beleidsplan ‘Meer doen aan meedoen’.

Wethouder Horn zelf was geen voorstander van de amendementen, die hij vergeefs probeerde te voorkomen. Hij noemde het een ‘oproep om nog meer papier te produceren’. “We kunnen beter gewoon aan de slag gaan.” Horn beloofde in de loop van volgend jaar met uitwerkingsplannen te komen. Hij noemde het beleidsplan in dat verband een ‘groeiboek’, zoals het CDA het kort geleden verwoordde: er moeten later nog veel zaken worden ingevuld. De wethouder kreeg slechts steun van de PvdA en CDA.

Al tijdens het raadsdebat over het beleidsplan bleken vorige maand meerdere partijen het Wmo-beleidsplan weinig concreet te vinden. Met name Hans van Bijsterveldt (VVD) en Marjolein Steffens (HAP) waren erg kritisch. Zij vonden dat de wethouder veel duidelijker moest aangeven wat hij in 2008 precies wil gaan doen.

Nadat wethouder Horn een uitvoerige brief had geschreven aan de raad, leek de voornaamste kou uit de lucht. Dat bleek vorige week toch niet het geval. Van Bijsterveldt en Steffens hielden vast aan hun bezwaren tegen het beleidsplan. VVD-raadslid Van Bijsterveldt tekende daarbij aan dat 2008 een ‘oogstjaar’ moet worden in plaats van een ‘verloren jaar’. “Het beleidsplan wordt op die manier een plan dat kansen biedt aan onze burgers.”

Ook Marjolein Steffens vond de inhoud van het beleidsplan uiteindelijk ‘onvoldoende concreet’. Zij meende dat de gemeente zich ook veel meer moet inspannen om groepen die moeilijk te bereiken zijn op de hoogte te stellen van de werking van de Wmo. Na het aannemen van de amendementen zei Steffens blij te zijn dat het beleidsplan ‘na drieëneenhalf jaar zorgen en bezwaren’ nu aanzienlijk is verbeterd.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie