‘De stille getuigen van de ontwikkeling van de polder’

13 december 2007 om 00:00 Nieuws

“Het klinkt misschien gek maar emotioneel heb weinig met oude spulletjes, al vind ik het toch moeilijk om dingen op te ruimen of weg te gooien. Voor collectiebeheer is een wat zakelijke afstandelijkheid misschien wel op zijn plaats. Je kunt niet alles bewaren. Na mijn pensionering werd ik benaderd voor het penningmeesterschap van de Stichting Meer-Historie. Ik heb dat een aantal jaren met zeer veel plezier gedaan. Destijds, als bestuurslid, kreeg ik ook de supervisie over het collectiebeheer en dat doe ik nu nog steeds. Inmiddels ben ik 80 jaar en zou de leiding van de werkgroep wel over willen dragen. Er zijdelings bij betrokken blijven is wel mijn wens, want dit vrijwilligerswerk is een stukje van mijn leven geworden.

Joop Arensman: werkgroep Collectiebeheer De Stichting Meer-Historie is een bijzonder actieve vereniging met als belangrijkste doel het vastleggen van de historie van Haarlemmermeer. Daarvoor zijn verschillende werkgroepen ingesteld. In een korte serie stellen die werkgroepen zich voor, met als afsluitende vraag: wordt u ook lid? In deel 3: Joop Arensman.

De taak van onze werkgroep is het innemen, beoordelen, beschrijven en registreren van historische objecten. We werken nauw samen met het Historisch Museum en zijn tevens verantwoordelijk voor procedures rondom de uitleen van de collectie aan derden. Daar gaan we meer mee doen in de toekomst. Er zijn, naast tentoonstellingen in het Museum, meer gelegenheden en activiteiten te bedenken waarbij de collectie van Meer-Historie een rol kan spelen. Ik denk aan thema-activiteiten of exposities in bejaardenhuizen of scholen, waaraan de historie van Haarlemmermeer verbonden kan worden. Laat zien wat je als stichting allemaal in huis hebt. Dat prikkelt het historisch besef onder de mensen en dat is een goede zaak. De collectie van Meer-Historie bestaat momenteel uit ongeveer 5000 objecten. Vanuit historisch perspectief is een groot gedeelte gelieerd aan de agrarische sector, maar ook op ander gebied hebben we het nodige verzameld. Het zijn de stille getuigen van de ontwikkeling van deze polder en de manier waarop de mensen er werkten en leefden.

Informatie via internet

De grootste klus die we als werkgroep de afgelopen jaren geklaard hebben is het registreren, rubriceren, beschrijven, fotograferen en digitaliseren van de hele collectie. Wat heb je in huis en waar kun je het vinden. De volgende stap is deze informatie via internet beschikbaar maken voor iedereen. De geschiedenis van Haarlemmermeer is jong, zeker als je beseft dat er vóór 1960 nauwelijks nieuwbouw werd gepleegd. De agrarische sector maakte voornamelijk de dienst uit hier. Toen grootschalige bebouwing werd vrijgegeven is de groei van de bevolking en de ontwikkeling van dit gebied in een stroomversnelling geraakt. Op dat moment dient de noodzaak van een historische vereniging zich aan, die ervoor zorgt dat het verleden niet verdwijnt onder de shovels van de toekomst. De initiatiefnemers van het eerste uur, zoals rasverzamelaar Frans de Jong, hebben met een vooruitziende blik gehad. Meer-Historie van vandaag is een actieve club, die landelijk gezien groot is. Wat bewaar je en wat niet. Dat is de grote vraag waar we als werkgroep steeds voor geplaatst worden. Iedere woensdagmorgen bespreken we in de Witte Boerderij, waar de collectie grotendeels wordt opgeslagen, nieuw binnengekomen materiaal. Voor mij is dat een vast uitje in de week dat ik niet zou willen missen.”

Ook vrijwilliger bij en/of begunstiger worden van de stichting Meer-Historie? Bel dan naar de heer G.J. Deddens, (023) 561 31 30 of mail naar gjdeddens@hetnet.nl. Meer informatie op www.meerhistorie.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie