‘Ik vind het geweldig om voor Artquake in de file te staan’

13 december 2007 om 00:00 Nieuws

Het Artquake-pand aan de Hoofdweg ligt er vertrouwd roze bij. Met dit verschil: kreeg de organisatie vorig jaar nog de kritiek dat de rolluiken altijd maar dicht zaten, nu is alles open. En zelfs op vrijdagmiddag zit iedereen nog op zijn post. Geen “vrijmibo”? “Nee hoor”, lacht Kuiphuis, “Hier wordt keihard gewerkt.”

Artquake-directeur Rob Kuiphuis HOOFDDORP - Iets meer dan een jaar geleden trof hij een stilstaand Artquake aan. Directeur Rob Kuiphuis heeft keihard gewerkt om de organisatie weer op de rails te krijgen en zit vol nieuwe ideeën: “Voor het eerst sinds een tijd kunnen we weer werken aan de toekomst, vooruit kijken.”

En dat is nodig ook, want als we Kuiphuis mogen geloven bruist Artquake van de nieuwe plannen die hopelijk allemaal verwezenlijkt gaan worden. “We hebben een redelijk rustig jaar achter de rug, waarin we ons nog vooral op de al bestaande activiteiten hebben gericht. Maar we willen meer activiteiten organiseren. We zijn ons aan het vernieuwen.”

Toen u in november 2006 bij Artquake begon zei u dat de organisatie toe was aan een nieuwe fase. Wat is daar tot nu toe van terecht gekomen?

“Toen ik begon had Artquake net een moeilijke tijd achter de rug. Financieel liep het niet lekker, en er was veel kritiek vanuit de gemeente en het bestuur. De activiteiten gingen wel gewoon door, maar verder gebeurde er weinig. Dat heeft er allemaal behoorlijk ingehakt bij iedereen, en dus was het in eerste instantie mijn taak om rust te creëren en alles weer op de rails te krijgen. Nu na een jaar kunnen we voor het eerst weer werken aan de toekomst, vooruit kijken. En dat hoort ook bij een dynamische organisatie als Artquake. We moeten voorop lopen, vernieuwen, inspireren.

“Daar hebben we trouwens wel wat randvoorwaarden voor nodig, zoals geld. En dus ben ik bezig allemaal nieuwe fondsen en sponsoren binnen te halen. En als daar ook maar een tiende van wordt toegekend, heeft Artquake straks elke maand een activiteit.”

Aan welke activiteiten moeten we dan denken?

“We willen straks als we bij het poppodium in zitten sowieso de frequentie van de vaste activiteiten verhogen. Het Open Podium is nu bijvoorbeeld maar twee keer per jaar, maar dat willen we elke maand doen. Twee keer per maand komt er een jamsessie, en Starquake gaat naar vier keer per jaar.

“Maar het lijkt me ook leuk om een filmavond te organiseren, of een dansavond met eigen dj”s. Wie weet kunnen we in samenwerking met de schouwburg stand-up comedy gaan doen, samen met de bibliotheek wedstrijden in ‘spoken word’ en met het poppodium een schoolbandcompetitie.”

Jullie zitten dan tenslotte toch met z’n allen aan het Raadhuisplein.

“Ja, als we straks bij het Pophart horen, gaan wij als Artquake op in die organisatie en het gebouw roept gewoon om samenwerking. Niet alles zelf doen, maar kijken naar wie er al ervaring mee heeft. De bibliotheek heeft ons laatst bijvoorbeeld al om tips gevraagd voor het organiseren van een jeugddebat, en dat ook hier in de Villa gehouden. De interesse is er van hun kant dus ook.”

Ondanks dat Artquake als onderdeel van het Pophart straks niet meer zelfstandig opereert, blijft ze haar eigen gezicht behouden. “Artquake als naam blijft bestaan en we blijven op onze vaste doelgroep mikken van jongeren tussen de 12 en 25 jaar. Poppodia hebben vaak moeite met het binnenhalen van middelbare scholieren, dus daar zijn wij dan voor.”

Wat voor jongeren hopen jullie binnen te halen?

“Artquake moet er voor iedereen zijn, en wordt ook al door veel verschillende mensen bezocht. De Haarlemmermeerse jeugd is net als alle andere jeugd: het zijn individuen. Je moet ze aanspreken op hun eigen interesses. Bij elke activiteit zie je ook weer ander publiek. We gaan dus breed programmeren, maar tegelijkertijd worden de activiteiten gerichter. Iedereen moet duidelijk weten voor wie het bedoeld is. We geven elke activiteit een eigen gezicht door bijvoorbeeld elke keer met andere ontwerpers te werken voor de flyers en posters.

“En we vragen jongeren vooral ook om zelf mee te organiseren. Want dat is toch de basis van Artquake: jongerencultuur en kunst voor en door jongeren.”

Is Artquake alles wat u ervan verwacht had?

“Uiteindelijk wel. Ik vind het gewoon een heel bijzonder project, en ook bijzonder dat de gemeente het altijd gefinancierd heeft. Het is heel knap dat de Villa niet een of ander poppodium is geworden, maar dat het specifiek voor de jongeren is gebleven.” Lachend: “Ik vind het geweldig om er elke dag voor in de file te staan.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie