Konijn

3 januari 2008 om 00:00 Nieuws

Tijdens de feestdagen is er wellicht veel konijn gegeten. Daarom vandaag: het konijn.

Het konijn is een dagdier, maar bij veel verstoring overdag is hij meestal ‘s nachts en in de schemer actief. Bij lage dichtheden leeft het konijn in paren, bij hoge dichtheden in groepen van ongeveer 20 dieren. Territoria worden gemarkeerd met geurklieren onder de kin, urine en hopen keutels. Bij gevaar stampt het konijn met zijn achterpoten. Ze kunnen een topsnelheid van 40 km/u halen, maar niet lang. Het konijn kan zich het gehele jaar door voortplanten, maar de meeste jongen worden tussen februari en augustus geboren. Per jaar kan een vrouwtje 3-7 worpen krijgen, met een minimum interval van 30 dagen. Na een draagtijd van 30 dagen worden 3-12 jongen geboren in een aparte ondergrondse nestkamer. Dit nest bestaat uit gras en mos en is bedekt met vacht uit de buik van de moeder. Het moertje bezoekt de jongen slechts 5 minuten per dag om ze te zogen. Het konijn wordt in het wild maximaal 9 jaar oud.

Bijzonder: Het konijn kwam in Nederland veel voor in bossen en duinen, tot in 1954 door myxomatose de populatie instortte. De overgebleven resistente populatie nam vanaf de 80-tiger jaren weer toe. Vanaf 1994 daalt de populatie in Nederland weer door een nieuw (RHD)-virus. In 2004 was er nog maar 1/3 over van het aantal uit 1994. Om die reden is het konijn in de herziene Rode lijst van 2007 opgenomen als een ‘gevoelige’ soort. Konijnen eten hun eigen nachtkeutels. Bij dit ‘herkauwen’ worden waardevolle vitaminen en mineralen benut; een aanpassing aan het leven in schrale gebieden.

Waar: Oorspronkelijk komt het konijn uit het Iberisch schiereiland. Spanje heeft er zijn naam aan te danken. De Romeinse naam ‘Hispania’ is nl. een verbastering van de naam, die de Phoeniciërs aan dit gebied gaven: ‘i-saphan-im’, het land der klipdassen (waarmee ze het konijn bedoelden).

De Romeinen introduceerden het dier in het grootste deel van het Romeinse Rijk en ook hier. Ook in Haarlemmermeer voelt het konijn zich op veel plekken thuis, rond de A4, de N201, bij Zwaanshoek, Schiphol en op de President.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie