'Rechtsextreme' jongeren wonen vooral in de kleinere kernen

10 januari 2008 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - In het gebied Kennemerland, waartoe ook Haarlemmermeer behoort, wonen ongeveer 125 jongeren met rechtsextremistische sympathieën. Een deel van die jongeren woont ook in Haarlemmermeer en dan vooral in de kleine(re) kernen als Zwanenburg, Lisserbroek en Abbenes. Dat concludeert het Bureau Discriminatiezaken Kennemerland na een onderzoek in haar werkgebied naar de aard en omvang van rechtsextremisme onder jongeren.

De jongeren (tot en met 21 jaar) die zich racistisch of extreemrechts uiten zijn betrokken geweest bij gewelddadige incidenten, zoals bedreiging, mishandeling en intimidatie. Ze zijn in de meeste gevallen bekend bij politie en/of jongerenwerk.

Het is niet bekend of de jongeren contacten onderhouden met extreemrechtse groeperingen of partijen, zoals Blood & Honour of de Nationalistische Volks Beweging (NVB). Die zijn de laatste tijd redelijk actief in Kennemerland met bijeenkomsten en demonstraties.

In de andere gemeenten is niet vastgesteld dat er groepen jongeren actief zijn met extreemrechtse sympathieën. Wel komen er signalen uit onder andere Rijsenhout dat een deel van de jongeren zich bijzonder intolerant uitlaat over bijvoorbeeld Turken en Marokkanen.

Een belangrijk verschil met rechtsextremistische jongeren is dat er geen duidelijke ideologie achter zit. Het is de tijdgeest, maar als deze intolerante jongeren blijvend worden gevoed met negatieve uitspraken over moslims of de multiculturele samenleving leidt dit tot polarisatie. En dan kunnen conflictsituaties ontstaan.

Het onderzoek is gebaseerd op een jaarlijkse inventarisatie van Jeugdgroepen van de politie Kennemerland, informatie van de antifascistische onderzoeksgroep Kafka en meldingen geregistreerd door het Bureau Discriminatiezaken Kennemerland. Daarnaast is gesproken met deskundigen. Dit waren gebiedsagenten van de politie Kennemerland, jongerenwerkers en beleidsmedewerkers van de gemeenten.

Het rapport is vertrouwelijk. Alleen B&W, de contactpersonen van het onderzoek en genodigden voor een besloten expertmeeting ontvangen een exemplaar van dit rapport.

Bureau Discriminatiezaken Kennemerland is de nieuwe naam van het Anti Discriminatie Bureau regio Haarlem (ADB). Het bureau gaat per 1 november 2007 verder onder deze naam. De naam is anders, de activiteiten en het werkgebied zijn hetzelfde gebleven.

Het Bureau Discriminatiezaken Kennemerland zet zich in haar regio in voor gelijke behandeling en het stimuleren van een tolerante samenleving. Mensen kunnen bij het bureau terecht als ze zich gediscrimineerd of ongelijk behandeld voelen vanwege onder meer hun herkomst, religie, handicap, leeftijd, geslacht of seksuele gerichtheid. Klachten en meldingen worden gratis in behandeling genomen. Ook doet het bureau onderzoek, geeft voorlichting en trainingen op bijvoorbeeld scholen en adviseert organisaties op het gebied van diversiteit en gelijke behandeling.

Het bureau is lid van de landelijke vereniging Art.1 die discriminatie voorkomt en bestrijdt.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie