Gemeente op schema met bouw van nieuwe huizen

21 februari 2008 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - De gemeente ligt keurig op schema met de bouw van nieuwe woningen. Dat blijkt uit een voortgangsrapportage die wethouder Herman Tuning van Volkshuisvesting samen met de Woonvisie 2008-2011 naar de gemeenteraad heeft gestuurd.

De gemeente heeft op dit moment op 48 plekken bouwprojecten onder handen. In de periode 2006-2012 worden een kleine 6.000 woningen gepland. Volgens wethouder Tuning voldoet Haarlemmermeer daarmee aan de lokale en de regionale woningvraag. “Dat is onze kracht en die moet zo blijven’’, zegt hij.

In de Woonvisie zijn de hoofdlijnen van het Meerse woonbeleid op korte termijn te vinden. Veel aandacht gaat uit naar starters, senioren en mensen met een handicap. Ook de Wmo is van invloed op het beleid.

Bij de verdeling van sociale huurwoningen benut de gemeente alle mogelijkheden die zij heeft voor lokaal beleid. Dat moet ze ook wel want van het rijk valt immers niet veel te verwachten: de fiscale behandeling van het bezit van een eigen woning verandert niet en ook het liberaliseren van de huurprijs blijft achterwege.

De gemeente stelt in de Woonvisie haar nieuwbouwprogramma iets bij met de nieuwe verhouding van 40 procent voor de sociale sector en 60 procent voor het duurdere segment. Voor de bestaande voorraad wil wethouder Tuning een kwaliteitsslag met maatregelen in de leefomgeving. Hierbij moet worden gedacht aan voorzieningen als brede scholen, kinderopvang, buurthuizen en winkelcentra.

Het college wil een ambitieus klimaatbeleid voeren met uiteraard ook effecten op het gebied van volkshuisvesting. Momenteel is de Haarlemmermeerse woningbouw verantwoordelijk voor ruim een kwart van de uitstoot van CO2. Deze moet in de bestaande woningvoorraad worden teruggedrongen met betere isolatie en installaties.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie