Misschien toch snelle bus Hoofddorp-Heemstede

28 februari 2008 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Er komt mogelijk toch een snelle bus tussen Heemstede en Hoofddorp. De Noord-Hollandse gedeputeerde van Verkeer en Vervoer, Cornelis Mooij, heeft vorige week toegezegd een onderzoek naar zo’n busdienst te houden. Hij beloofde verder dat de bestaande bus 140 tussen Cruquius en Hoofddorp straks beter kan doorrijden. Dat levert een tijdwinst op van drie minuten.

Op initiatief van PvdA-Statenlid Gohdar Massom uit Nieuw-Vennep namen Provinciale Staten vorig jaar unaniem een motie aan voor een haalbaarheidsonderzoek naar een snelle bus van Zandvoort naar Schiphol via Heemstede en Hoofddorp. De bus zou kunnen aansluiten op de bestaande Zuidtangent, die steeds meer reizigers trekt. Gedeputeerde Staten lieten het gevraagde onderzoek uitvoeren, maar kwamen kort erna tot de conclusie dat een vrijliggende busbaan tussen Schiphol en Zandvoort geen haalbare kaart is. Volgens GS zijn er onvoldoende reizigers voor zo’n nieuwe busverbinding.

Gohdar Massom vindt die conclusie voorbarig. Volgens het PvdA-Statenlid gaat de provincie daarmee voorbij aan de meest recente vervoerscijfers in de regio en bovendien aan de zogeheten kilometerbeprijzing die het kabinet vanaf 2012 wil invoeren. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat verwacht dat vijftien procent van alle automobilisten dan alsnog voor het openbaar vervoer kiest. Gedeputeerde Mooij zei daarop niet te verwachten dat het kabinet zal slagen om de kilometerbeprijzing in te voeren.

Mooij was wel bereid een aanvullend onderzoek te doen naar een vrijliggende busbaan tussen Hoofddorp en Heemstede en een betere doorstroming van bus 140. Statenlid Massom is daar blij mee. “Dankzij de inspanning van de PvdA zal de bereikbaarheid van Heemstede van en naar Hoofddorp aanzienlijk worden verbeterd”, zegt hij.

Wat de Zuidtangent betreft ziet de PvdA liever zo snel mogelijk een tram over het traject rijden dan een bus. Massom heeft ook voorgesteld een andere naam te bedenken voor de Zuidtangent.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie