Daverende ritmiek in ‘Maido Maido’

13 maart 2008 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Met veel expressie en tomeloze energie spreken de muzikanten van de Japanse percussiegroep Dadada-Dan Tenko een taal die iedereen ter wereld verstaat. Zang, dans en ritmische clownerie wisselen elkaar in rap tempo af. De jonge slagwerkers bespelen de taiko (Japanse drums) met een gedisciplineerde precisie en perfecte timing. Een fusion met slagwerk uit andere werelddelen maakt hun optreden tot een smeltkroes van daverende ritmiek uit Oost en West. Naast moderne en traditionelere muzikale acts vertolkt Dadada-Dan Tenko ook mythische vertellingen, uitgevoerd in prachtige traditionele kostuums in een decor van neerdwarrelende kersenbloesem, en begeleid door authentieke Japanse blaas- en snaarinstrumenten. ‘Maido Maido’ is op zondag 30 maart om 20.15 uur te zien in De Meerse.

Wegens groot succes toert Dadada-Dan Tenko begin 2008 voor de vijfde keer door heel Europa. Eerdere shows, zoals ‘Beat for Tomorrow’ en de eerste reeks van ‘Maido Maido’ trokken ook in Nederland volle zalen. Zelfs tijdens hun tournee trainen de jonge muzikanten dagelijks op uithoudingsvermogen, fysieke kracht en perfectie om een visueel en muzikaal overtuigend spektakel te brengen. Het Leidsch Dagblad schreef over ‘Maido Maido’: “Het spel is zo watervlug dat de stok hier en daar uit een buigzaam materiaal lijkt gemaakt. Maar dat is bedrog. Ze zijn van knoerthard hout. (…) Hun indrukwekkende spel is onderhoudend en amusant”.

Dadada-Dan Tenko werd in 1987 opgericht door danser en choreograaf Isaya Mondori. Na een jarenlange ervaring als klassiek danser voelde Mondori meer en meer een kloof tussen zijn eigen, persoonlijke gevoel voor dans en de bestaande klassieke Japanse dans. Daarom ging hij op zoek naar een eigen individuele dansstijl. In de taiko vond hij het instrument om zijn dans actiever en energieker te maken. Uit deze combinatie van dans en slagwerk ontstond de groep Dadada-Dan Tenko, die inmiddels in vele landen succesvol is.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie