Vier nieuwe vliegproeven Schiphol starten vandaag

13 maart 2008 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - De gemeente en de Dorpsvereniging Zwanenburg-Halfweg hadden bij minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat bezwaar gemaakt tegen deze proef. Volgens hen leidt de test tot onnodig veel hinder in Lijnden, Badhoevedorp en een deel van Zwanenburg. De dorpsvereniging had voorgesteld de proef in elk geval in de zomer en in de avonduren niet te laten plaatsvinden, maar minister Eurlings heeft besloten de proef onverkort te laten uitvoeren. Dat was ook het standpunt van de Luchtverkeersleiding, die stelde dat pas een goed beeld ontstaat als er voldoende vluchten worden uitgevoerd. De proef duurt tot eind oktober dit jaar.

Minimaal 10.000 extra vluchten vanaf Zwanenburgbaan tot eind oktober

De vliegproef heeft te maken met het parallel starten vanaf de Polderbaan en de Zwanenburgbaan. Na ingebruikname van de vijfde baan bleek dat startende vliegtuigen gevaarlijk dicht bij elkaar in de buurt kunnen komen. Tijdens de proef wordt nu onderzocht of dat risico kan worden voorkomen door piloten vanaf de Zwanenburgbaan via hun boordcomputer een vaste uitvliegroute te laten vliegen.

De proef met het parallel starten is één van de maatregelen, die vorig jaar juni zijn afgesproken aan de zogenoemde Tafel van Alders om de hinder van het vliegverkeer te overleggen. Aan de Alderstafel overleggen overheid, bewoners en de luchtvaartsector over de toekomst van Schiphol. Eind deze maand moet er een advies op tafel liggen over de ontwikkeling van Schiphol op de middellange termijn, tot 2020.

Een ander experiment is de verlenging van het nachtregime van zes uur naar half zeven. Het is de bedoeling dat minder mensen in deze periode in hun slaap worden gestoord. Alle vliegproeven worden uitvoerig geëvalueerd voordat de maatregelen definitief worden ingevoerd.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie