Mooie woorden moeten worden omgezet in daden

13 maart 2008 om 00:00 Nieuws

Dat zei milieuwethouder Herman Tuning (GroenLinks) maandagavond tijdens een politiek café van de gemeenteraad over de gevolgen van de klimaatverandering. Er moet iets gebeuren. Het college van burgemeester en wethouders heeft kort geleden het goede voorbeeld gegeven door een ‘trendbreuk’ aan te kondigen: het autogebruik moet worden verminderd om het milieu te ontzien.

Discussie in Polderhuis over wat we kunnen doen aan klimaatverandering HOOFDDORP - “Iedereen heeft tegenwoordig de mond vol over duurzaamheid. Maar het gaat natuurlijk niet om mooie woorden, want je moet het wel waarmaken.”

Wethouder Tuning zei dat er nog veel meer plannen op stapel staan, onder meer om de slechte luchtkwaliteit op sommige plekken in de polder te verbeteren. “Van bouwen tot mobiliteit. Alles moet tegenwoordig klimaatneutraal. Het gaat heel veel betekenen, ook voor het bedrijfsleven.”

Petje op, petje af

Het politiek café speelde zich dit keer af in de statige grote zaal van het Polderhuis. Ongeveer zestig politici, bestuurders en andere klimaatgeïnteresseerden bogen zich over de vraag wat we er samen aan kunnen doen om het klimaat niet al te dramatisch te laten veranderen. Dat gebeurde niet voordat gespreksleider Frank van Schaik met de zaal een Klimaatquiz speelde, een variant op het populaire Petje op, petje af van het VPRO-tv-programma Holland Sport. De winnaar kreeg een fraaie bos bloemen overhandigd.

De discussie werd gevoerd aan de hand van de vier elementen aarde, lucht, vuur en water, voor deze gelegenheid vertaald in de onderwerpen biomassa, windenergie, zonne-energie en energiebesparing. De Hoofddorpse rapper Kevin Bekker leidde elk thema in met een toepasselijke rap, waarna een deskundige spreker er uitvoerig op inging.

De vraag wat een gemeente kan doen aan klimaatverandering werd enthousiast beantwoord door CDA-wethouder Robbert Jan Piet van Heerhugowaard. Hij hield een inspirerend verhaal over het project Stad van de Zon in zijn gemeente, dat na jaren van voorbereiding en uitvoering nu nagenoeg is afgerond. De woonwijk draait voornamelijk op zonne-energie. Prima duurzaam natuurlijk, maar achteraf had Piet het toch anders gewild. “De zon is interessant, maar doe het in de mix.”

Windmolens

Ook windenergie wordt steeds belangrijker als energiebron. De toepassing ervan gaat echter niet altijd zonder problemen, wist ook ecoloog Luit Buurma van de kerngroep Windpark Haarlemmermeer-Zuid. Volgens hem zijn lang niet alle grondeigenaren bereid om mee te werken aan de aanleg van een windmolenpark.

Het meest schrijnende voorbeeld van wat er mis kan gaan, is de procedure voor een windpark in Burgerveen-Oost. Na een jarenlange procedure blijken de windturbines niet meer leverbaar. Gevolg: de hele procedure moet over. Oud-raadslid en fervent voorvechtster van windenergie, Elly Bruijnesteijn, riep de aanwezige wethouders en raadsleden op haast te maken met de artikel-19-procedure. Het leverde haar een applaus op, maar nog geen vergunning.

De aanwezigen stonden ook stil bij biobrandstoffen, aangezwengeld door Juriaan Jansen van de Milieufederatie Noord-Holland. Daarbij werd de vraag gesteld of ooit de suikerbiet tot biobrandstof kan worden verheven. Boer Jan Verbeek wist het antwoord. “Daar is in het verleden wel aan gedacht, maar de kostprijs is te hoog.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie