Reservering van tweede Kaagbaan ingetrokken

20 maart 2008 om 00:00 Nieuws

De aanleg van een tweede Kaagbaan hing al een tijdje als een zwaard van Damocles boven met name Rijsenhout. Als er inderdaad een nieuwe start- en landingsbaan evenwijdig aan de huidige Kaagbaan zou komen, betekent dat volgens velen het einde van het dorp Rijsenhout.

HOOFDDORP - De kans op de aanleg van een parallelle Kaagbaan is sinds dinsdag een stuk kleiner geworden. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland besloten onverwacht het voorstel om de reservering van de baan in het streekplan Noord-Holland Zuid te verlengen, in te trekken. Gemeente en dorpsraad Rijsenhout halen opgelucht adem.

Het verrassende nieuws over het besluit van het provinciebestuur kwam dinsdagavond naar buiten via de Tweede Kamer. Eerder pleitte gedeputeerde Ton Hooijmaijers (VVD) nog nadrukkelijk voor verlenging van de reservering om de mogelijkheid van een tweede Kaagbaan niet te blokkeren. In dat scenario zou de Aalsmeerbaan worden gesloten en de Buitenveldertbaan minder gebruikt.

Dat standpunt wekte direct veel verzet op. Het Meerse college liet weten geen behoefte te hebben aan een nieuwe baan voor Schiphol. De luchthaven kan nog jaren vooruit met het huidige banenstelsel, vindt het college. Die mening wordt breed gedeeld door de gemeenteraad.

Ook gebiedsontwikkelaar Chips-hol was fel gekant tegen verlenging van de reservering, omdat een parallelle Kaagbaan plannen van Chipshol zou dwarsbomen. Directeur Peter Poot dreigde daarom opnieuw honderden miljoenen euro’s schade te claimen als de reservering wel zou worden verlengd. Volgens hem heeft de provincie bij de overeenkomst over het Groenenberg-terrein ook vastgelegd dat de reservering per 1 april dit jaar niet opnieuw wordt verlengd.

Door de beslissing van het provinciebestuur is de aanleg van een parallelle Kaagbaan weliswaar verder weg dan ooit, helemaal onmogelijk is die niet. Minister Eurlings kan de provincie simpel passeren door een aanwijzing te geven, maar in politieke kringen wordt dat als een erg zwaar middel gezien.

De eerste reacties op het besluit van de provincie zijn positief. Wethouder Michel Bezuijen laat via zijn woordvoerder weten “blij verrast’’ te zijn “als de berichten in de media kloppen. We wachten de verdere ontwikkelingen af.”

De PvdA-fractie reageerde direct na middernacht al. Ze noemt het besluit “verrassend en zeer positief”. “Wij zijn blij dat de politiek een ferm standpunt heeft ingenomen. Dit is een prachtig signaal voor de burgers in de regio.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie