‘In elke middelbare schoolklas zitten potentiële historici’

27 maart 2008 om 00:00 Nieuws

MEER-HISTORIE -

Frank Ossewaarde: werkgroep Publicaties De Stichting Meer-Historie is een bijzonder actieve vereniging met als belangrijkste doel het vastleggen van de historie van Haarlemmermeer. Daarvoor zijn verschillende werkgroepen ingesteld. In een korte serie stellen zij zich voor, met als afsluitende vraag: wordt u ook lid? In deel 5: Frank Ossewaarde.

“Er wordt wel eens gezegd dat jeugd en jongeren niet meer geïnteresseerd zijn in geschiedenis, maar dat betwijfel ik. Geschiedenis spreekt tot de verbeelding en als je jong bent beschik je over een levendige fantasie. Ik wed dat er in iedere middelbare schoolklas een paar potentiële historici zitten, maar inhoudelijk is het vak enorm veranderd. Ik ben een klassiek voorbeeld van iemand die geschiedenis is gaan studeren omdat de geschiedenisleraar zo mooi kon vertellen.

Op een goede en aansprekende manier historische informatie naar buiten brengen. In wezen is dat de functie van de werkgroep Publicaties. Uitkomsten van historisch onderzoek toegankelijk maken en vervolgens publiceren in de vorm van boeken of artikelen. Wij zijn een jonge werkgroep die binnen Meer-Historie overkoepelend werk verricht. Wij brengen lijn in publicaties en letten op de uniforme opmaak van een uitgave. Het leuke van deze werkgroep vind ik de samenwerking met subwerkgroepen. Zo’n subwerkgroep bestaat uit de daadwerkelijke schrijvers c.q. onderzoekers van een publicatie. De ideeën voor een nieuwe publicatie komen van Meer-Historie zelf, maar worden ook van buiten aangedragen. Recent voorbeeld is de publicatie van het boek ‘Haarlemmermeerse boerderijen en hun bewoners’. Van dit succesvolle boek zijn nog maar een paar exemplaren te koop. Toevallig zag ik op internet een exemplaar dat werd aangeboden voor drie keer de oorspronkelijke prijs. Dat zegt toch wel iets over de waarde die het publiek hecht aan zo’n publicatie.

Publicaties

Hoe gaat dat in zijn werk met bijvoorbeeld zo’n boerderijenboek. Met een selectie van bijzondere boerderijen in Haarlemmermeer zijn we naar de Landelijke Vereniging van Boerderijonderzoek gegaan voor methodes om tot een gedegen publicatie te komen. Vanuit interesse voor het onderwerp, eigen kennis en vaardigheden leveren leden van een subgroep Publicaties een bijdrage aan een eindproduct. Ik geniet enorm van werkgroepvergaderingen, waarin veel verhalen van vroeger over tafel gaan. Ik kom uit Zeeland en ik ben hier dus allochtoon. Mij ontbreekt het niet aan historische belangstelling, maar ik kan me toch niet voorstellen dat je als nieuwkomer in Haarlemmermeer nooit eens nadenkt over de geschiedenis van deze polder. Ik voel me bevoorrecht met een huis in de J.C. Beetslaan, dat stamt uit de familie van mijn vrouw die hier is geboren en getogen. Alleen al over het ontstaan van deze straat en dit huis zou je een boek kunnen schrijven. De verhalen die ik van mijn schoonfamilie hoor, bevatten veel informatie die niet in archieven is terug te vinden. Dat geldt vast ook voor meer straten en wijken. Toekomstige publicaties van Meer-Historie zijn een vervolg op ‘Haarlemmermeerse boerderijen en hun bewoners’, een boek over de geschiedenis van het openbaar bestuur in Haarlemmermeer en een nieuw fotoboekje over Haarlemmermeer, dat ter introductie geschonken wordt aan nieuwe begunstigers.”

Ook vrijwilliger bij en/of begunstiger worden van de stichting Meer-Historie? Bel dan de heer G.J. Deddens, (023) 561 31 30 of gjdeddens@hetnet.nl. Meer informatie: www.meerhistorie.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie