Raadsleden verrast over mogelijkheden begraafplaats

27 maart 2008 om 00:00 Nieuws

NIEUW-VENNEP - Politieke partijen hebben donderdag verrast gereageerd op de uitbreidingsmogelijkheden van begraafplaats Taxushof in Nieuw-Vennep. Op uitnodiging van Bernard Perdaan bezochten raadsleden van CDA, VVD, PvdA en HAP de begraafplaats aan de Bosstraat om de mogelijkheden te bespreken. Perdaan overhandigde eerder deze maand een petitie over de overvolle begraafplaatsen aan de wethouder. Het feit dat de inwoners van Nieuw-Vennep moeten uitwijken naar begraafplaats Meerterpen in Zwaanshoek is volgens hem geen reële optie.

Bernard Perdaan toont aan dat begraafplaats Taxushof kan groeien

Volgens Perdaan kunnen er wel honderd extra graven gerealiseerd worden door slechts een hek te verplaatsen. “Aan het hek grenst een strook met bossage die we bij de begraafplaats kunnen trekken. Daarnaast is er een kans dat de begraafplaats door een aangrenzend parkeerterrein nog verder kan groeien.”

Of het mogelijk is het parkeerterrein bij een woonhuis te benutten, is nog niet duidelijk. “Er is natuurlijk een bepaald bestemmingsplan en het is gecompliceerd om daar wijzigingen in aan te brengen. Maar ik vind niet dat men zich achter regels kan verschuilen en mag denken ‘Als het te moeilijk wordt dan maar niet.” Perdaan heeft de raadsleden aangemoedigd om de kansen tot uitbreiding te benutten. Er werd verrast gereageerd met kreten als ‘Is de oplossing zo eenvoudig?’ Volgens Perdaan waren vooral raadsleden van HAP en CDA welwillend. “De PvdA was iets terughoudender en de VVD vrij koel.” Maar de kans dat de Nieuw-Vennepers binnenkort in hun eigen dorp begraven kunnen worden, is aanzienlijk gegroeid.

Maar hoe zit het dan over vijf of tien jaar? Als het beheer en de uitbreiding van de begraafplaats goed samengaan is de uitbreiding ook een oplossing voor de langere termijn. “Op dit moment liggen er graven uit 1800 waarvan men de nabestaanden niet makkelijk kan achterhalen. De gemeente is nu al bezig met het inventariseren en op orde brengen van de administratie, en het is belangrijk dat hier zorgvuldig mee om wordt gegaan”, aldus Perdaan. Op deze manier komen er op den duur meer graven vrij. Volgens hem is het daarnaast ook nodig om de begraafplaats opnieuw in te richten. Daarbij denkt hij aan wandelpaden zodat de graven beter te bereiken zijn. “De gemeente groeit en je zult de voorzieningen op peil moeten houden. In Zwaanshoek begraven worden omdat er geen plaats is, is niet iets wat de Vennepers willen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie