Hoofddorpers reageren genuanceerd op film Wilders

3 april 2008 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Na maandenlange spanning verscheen vorige week donderdag de antikoranfilm Fitna op internet. De beruchte, veel besproken film waarin Wilders de Koran zou verscheuren en waar iedereen zijn oordeel over klaar had. En dat zonder ook maar een beeld te hebben gezien. Wilders kreeg de afgelopen maanden over de hele wereld veel aandacht. Waren de discussies, protesten, verbrande Nederlandse vlaggen en bedreigingen nodig geweest?

Fitna: openbaring of belachelijke verklaring

Miljoenen nieuwsgierige mensen bekeken de langverwachte film op de Britse website liveleak.com. Over het algemeen is er rustig gereageerd op de 15 minuten durende film.’Kwetsend, maar binnen de grenzen’, en ‘Minder erg dan verwacht’ is de algemene reactie van de Nederlander. De redactie vroeg zich af wat inwoners van Hoofddorp er van vinden. Immers, daar staat een moskee.

Donald Karamat Ali zit in het bestuur van die Moskee. Hij blijft er rustig onder en hoopt dat alle mensen van de moslimgemeenschap dat ook doen. Met de besturen van andere moskeeën is afgesproken geen uitspraken te doen. Persoonlijk vindt hij wel dat Wilders selectief te werk is gegaan, omdat hij alleen wrede teksten uit de Koran heeft gebruikt en vertaald.”Teksten moet je altijd in de context laten zien. Dat is nu niet gebeurd.”

Pastor Ton Hekkenberg van de Parochie O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen in Nieuw-Vennep heeft de film niet eens gezien. Hij vindt wel dat de wereld verstandig heeft gereageerd. “Er zijn toch veel mensen met elkaar in gesprek gegaan. Ik hoop dat mensen blijven praten. De aanpak van Wilders is minder positief. Een goede dialoog voeren doe je door dingen te benoemen, maar de manier waarop hij het doet is kwetsend en niet opbouwend. Eigenlijk hoopte ik aan een ‘Wildersvrije dag’ te komen. Ik vind het wel jammer dat andere belangrijkere dingen door deze ophef aan de kant worden geschoven.”

Nynke (55): “Ik heb fragmenten van de film op het nieuws gezien. Wilders pakt zijn ‘strijd tegen de moslims’ verkeerd aan en is heel selectief in de keus van zijn beelden. Hij spreekt over een groepering, de radicale moslims, maar dat wil niet zeggen dat ze allemaal zo zijn. Wilders schopt wel, maar hij kan nog niet eens een deuk in een pakje boter duwen. Hij wil gewoon angst zaaien onder de Nederlandse bevolking.”

Anoniem (41): “Met de film is op zich niets mis. Wilders laat geen beelden zien die niet mogen, want de meesten kenden we al. Het is een soort documentaire waar alle wrede aanslagen en acties van radicale moslims aan elkaar geplakt zijn. Ik vind het wel raar dat er zoveel ophef over was in de moslimlanden. Dat ze zelfs Nederlandse vlaggen gaan verbranden en protesteren. Als die mensen er naar eigen zeggen ‘niets mee te maken hebben’ dan moeten ze ook niet protesteren, want het gaat ten slotte niet om hen!”

Hamid Bermoussa (17): “ Ik was de film niet meteen gaan kijken. Vrijdag heb ik het gezien op het journaal. Ik vind Wilders maar dom en hij moet normaal doen. Hij heeft het over een aparte groep moslims waar wij helemaal niet bijhoren en niks mee te maken hebben!”

Anoniem (66): “Toen ik hoorde dat de film uit was ben ik meteen gaan kijken. Ik ben blij dat de moslimgemeenschap zo rustig heeft gereageerd. Eigenlijk komt het meeste tegengas vanuit ons eigen land! En dan hebben ze het over vrijheid van meningsuiting. Maar ik vind de teksten uit de Koran wel raar vertaald. Het is maar net hoe je het interpreteert. In de Bijbel staan net zulke dingen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie