Indringende ‘Is.Man’ van Adelheid Roosen over eerwraak in De Meerse

3 april 2008 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - “Voor de voorstelling ‘Is.Man’ van theatermaakster Adelheid Roosen, denk je gegarandeerd anders over eerwraak dan erna. Vooral omdat de anderhalf uur durende verkapte monoloog knap inzicht biedt in het kleverige web dat zich langzaam om een potentiële dader spint” (de Volkskrant). Adelheid Roosen interviewde migranten van verschillende generaties, mensen van justitie en werd toegelaten tot gevangenissen. Van al deze gesprekken maakte zij een prachtige en zeer indringende voorstelling over eerwraak: ‘Is.Man’. Het werd de geschiedenis van een dader, tot de daad aangezet door zijn vader en vertolkt door zijn zoon. Een derwisj danser wervelt de genade, een Koerdische muzikant opent zijn hart. ‘Is.Man’ staat woensdag 16 april in De Meerse om 20.15 uur.

Eerwraak is een diepgewortelde traditie: een cultureel verschijnsel waar de van origine Nederlander weinig van begrijpt. Juist daar ligt voor Roosen de uitdaging: hoe kunnen we onze armen openen voor ook dit deel van de Nederlandse geschiedenis? Zonder een oordeel te vellen, probeert zij de patronen te ontdekken die aan de daad van eerwraak vooraf gaan. De Fries-Palestijnse acteur Youssef Sjoerd Idilbi vertelt het verhaal van zijn veroordeelde vader, gesproken in diens gebroken Nederlands. De vader bevindt zich naast hem en schrijft zijn relaas op papier. Roddels, argwaan en familiedruk creëerden zoveel onrust, dat de man haast wel moest toegeven aan de opdracht een ‘vuile’ zus om te brengen om de familie-eer te zuiveren. Hij moet daar nu de prijs van gevangenschap en isolement voor betalen.

Naast het gesproken verhaal van de verteller, bevat ‘Is.Man’ nog meer elementen. Zo is er de prachtige muziek van de Koerdische muzikant Brader Musiki. Als een verheven god zingt hij en speelt hij op saz (snaarinstrument) en trommel.

Een derwish danser draait en draait, waardoor een bijna zuiverende werking ontstaat. Beeldend kunstenares Joanneke Meester (werk van haar was vorig jaar nog te zien tijdens ‘Art in Handicrafts’ in Galerie De Meerse) maakte een prachtige videoprojectie, die op zijn beurt ook zijn eigen laag toevoegt aan het verhaal. Deze elementen maken ‘Is.Man’ tot een voorstelling die werkt op vele zintuigen en uiteindelijk diep binnendringt.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie