Wintertaling

3 april 2008 om 00:00 Nieuws

Ook vanuit de trein kun je leuke dingen zien. Van Hoofddorp tot Nieuw-Vennep ligt langs de spoorlijn aan de westkant een ecologische oever (herkenbaar aan riet en glooiende en golvende oevers). Zulke waterpartijen zijn een paradijs voor allerlei waterdieren, zoals wilde eenden en waterhoentjes, maar ook voor bijzondere soorten zoals de krakeend, de smient en tot mijn verrassing ook twee paartjes wintertalingen. Al die watervogels maken zich klaar voor, of zijn reeds aan het broeden.

Een wintertaling is het kleinste eendje van Nederland. Hij meet nog niet de helft van een wilde eend. Vooral het mannetje heeft een prachtig kleed (zie foto). Met de kop onder water zoeken ze kleine waterdieren en plantaardig materiaal. Waterrijke gebieden met een welige begroeiing van de oevers vormen zijn favoriete leefgebied, maar alleen op voorwaarde dat het er rustig is. Watersport en recreatie verjagen deze soort heel snel. Met het sterk groeiend aantal ecologische oevers zou Haarlemmermeer een nieuwe uitwijkplaats kunnen worden.

Bijzonder: Sinds de jaren tachtig is het aantal broedende wintertalingen flink afgenomen. In veel kleinere moerasgebiedjes, vennen en in hoogveengebieden is deze soort inmiddels zeldzaam geworden. Dit effect is vooral merkbaar in het oosten en in het zuiden van Nederland. Vooral als het voorjaar erg droog is, heeft de wintertaling het moeilijk. Het aantal wintertalingen daalt nog steeds. In de periode 1998 - 2000 is vastgesteld dat er zo’n 2.000 tot 2.500 paren in Nederland broeden, maar dat de soort sterk inlevert aan verspreidingsgebied.

Waar: In de winter komen vaak hoge aantallen voor. Bij wintertellingen in de jaren negentig zijn wel eens 25.000 exemplaren geteld. In koude jaren trekt de soort naar Zuidwest-Europa.

In ons land mag hij niet bejaagd worden, maar in die regio vallen er tienduizenden slachtoffers per jaar. In onze regio komt de wintertaling het hele jaar voor, als broedvogel en wintergast.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie