‘Gemeente loopt miljoenen aan subsidie mis’

3 april 2008 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - De gemeente loopt ruim vier miljoen euro subsidie mis door vertragingen in het woningbouwprogramma. Tot die conclusie komt de lokale politieke partij HAP.

De partij wees het college van B en W er in februari 2005 al op dat het veel geld mis zou lopen als er geen versnelling van de bouw van woningen zou plaatsvinden. Toenmalig HAP-raadslid Betty Wensing vond toen weinig gehoor bij andere fracties en bij wethouder Volkshuisvesting Herman Tuning (GroenLinks).

Om de bouw van het aantal woningen te versnellen werd er voor de periode 1 januari 2005 tot 1 januari 2010 een convenant getekend tussen Rijk, provincies en gemeenten. Voor iedere woning in de sociale sector die in deze periode wordt opgeleverd, krijgt de gemeente een bedrag tussen de 6.500 euro en 10.500 euro.

Betty Wensing: “Alleen al voor de nog te ontwikkelen wijk Toolenburg-Zuid zou het gaan om een bedrag van 2,9 miljoen euro. In het centrum van Hoofddorp staan in de Ewijkstraat en op het Jansoniusterrein ook sociale woningen gepland. Het ziet er niet meer naar uit dat deze bouwplannen voor 1 januari 2010 klaar zijn. Mijn fractie snapt niet waarom het zo lang duurt voordat deze plannen worden uitgevoerd. Het Jansoniusterrein ligt al lange tijd braak. Hier had toch al lang gebouwd kunnen worden?”

Wensing begrijpt niet goed dat het college aan de ene kant zegt te proberen meer rijkssubsidies te willen binnenhalen, terwijl het aan de andere kant geld laat liggen. “Het college is bezig de gemeentelijke financiën onder de loep te nemen, omdat verwacht wordt dat de begroting in de toekomst niet meer sluitend zal zijn. Eén van de oplossingen die het college zelf heeft aangedragen is dat er meer subsidies moeten worden binnengehaald. En tegelijk laten zij deze subsidies door hun vingers glippen. Ik begrijp vooral niets van de ogenschijnlijk laconieke houding van de wethouder. Pas tijdens het debat over de gemeentelijke Woonvisie gaf hij toe dat het toch wel jammer is dat de gemeente deze middelen nu niet kan incasseren.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie