‘Meer sociale samenhang nodig in nieuwbouwwijken’

3 april 2008 om 00:00 Nieuws

Dat stelt het college van burgemeester en wethouders in de Visie op integratie, die PvdA-wethouder Tom Horn vorige week heeft gepresenteerd. Het college wil onder meer dat er meer sociale samenhang komt in nieuwbouwwijken.

HOOFDDORP - Iedereen die dat wil, moet kunnen deelnemen aan de samenleving.

Als groeigemeente met meer dan 140.000 inwoners heeft Haarlemmermeer niet te maken met integratieproblemen die zich wel in grote steden voordoen. “We willen voorkomen dat ze hier alsnog zullen ontstaan”, aldus wethouder Horn. De cijfers zijn wat dat betreft hoopgevend. Allochtone én autochtone Haarlemmermeerders geven hun samenleving gemiddeld het rapportcijfer 6.6, tweetiende punt hoger dan de landelijke score.

Horn vindt dat vooral bemoedigend, omdat de samenstelling van de bevolking van Haarlemmermeer de laatste jaren flink is veranderd. Op dit moment is slechts dertig procent van de inwoners geboren en getogen Haarlemmermeerder. Die ontwikkeling zet zich voort. Ook het percentage inwoners van niet-westerse herkomst stijgt. Ruim tien jaar geleden was dat nog acht procent van de bevolking, vorig jaar was dat gestegen tot veertien procent. De verwachting is dat dit in 2025 is toegenomen tot bijna een kwart van de dan geschatte 170.000 inwoners van Haarlemmermeer.

De aanzet voor het nieuwe integratiebeleid was ruim een jaar geleden. De gemeente heeft hiervoor overlegd met allerlei maatschappelijke organisaties. Als eerste grote gemeente wil Haarlemmermeer het integratiebeleid niet exclusief richten op allochtone inwoners, maar op iedereen die aan de samenleving wil meedoen. Naast niet-westerse inwoners ziet de gemeente wat dat betreft ook knelpunten bij mensen met een psychiatrische achtergrond. Om de integratie van elke inwoner te bevorderen wil de gemeente ontmoetingen tussen verschillende bevolkingsgroepen “aanjagen”. Horn: “Als je als gemeente niks doet, zet iedereen een hoge schutting neer. In heel korte tijd zijn er heel veel nieuwe huizen gebouwd. Daar is weinig sociale samenhang. Dat is niet de manier om samen te leven. Het zal niet eenvoudig worden, maar we willen toch proberen hier iets aan te doen.” Volgens de wethouder gebeurt er al veel goeds op dit terrein, maar is het de bedoeling dat er meer activiteiten bijkomen. Hij wil nog voor de zomer met plannen komen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie