‘Haarlemmermeerders zijn onvoldoende trots op hun verleden’

10 april 2008 om 00:00 Nieuws

“Een stukje persoonlijke ergernis heeft me in contact gebracht met de stichting Meer-Historie. Met leedwezen zag ik hoe de plaatselijke overheid omsprong met de Geniedijk, een belangrijk deel van de Stelling van Amsterdam. Ik heb daar in 2000 een brief over geschreven aan Meer-Historie. Op dat moment zat men te springen om een eindredacteur voor het blad Meer-Historie en dat heb ik toen op me genomen. Dit vrijwilligerswerk heeft mijn kijk op mijn directe leefomgeving zeer veranderd.

Ed Destrée: werkgroep Redactie van Stichting Meer-Historie MEER-HISTORIE - De Stichting Meer-Historie is een bijzonder actieve vereniging met als belangrijkste doel het vastleggen van de historie van Haarlemmermeer. Daarvoor zijn verschillende werkgroepen ingesteld. In een korte serie stellen die werkgroepen zich voor, met als afsluitende vraag: wordt u ook lid?

Onze werkgroep bestaat uit Henri Stroet, Barend Klaassen, Rijk Pol en ondergetekende. Het is een klein, harmonieus team dat naarstig op zoek is naar een secretaris. We zoeken iemand die zich wil bemoeien met de organisatorische kant van het blad Meer-Historie. Een redactie moet niet te groot zijn, anders verval je in oeverloze discussies over de inhoud. Een verzorgd en goed leesbaar magazine uitbrengen in eigen beheer is overigens een hele klus. Ook financieel gezien, want Meer-Historie is een non-profit organisatie, die zichzelf moet bedruipen met subsidie, giften en donaties. De grootste zorg van een eindredacteur is voldoende kopij. Daarover hebben we absoluut niet te klagen. Er is veel te vertellen over Haarlemmermeer en dat tekent de rijke historie van dit gebied. Er worden ideeën en verhalen aangedragen en zelf graven we in de archieven op zoek naar historisch materiaal dat een nadere en heldere omschrijving verdient.

Onderzettertje

Het leeft hier van de verhalen. Ik woon ruim twintig jaar in deze polder en heb in de achterliggende zeven Meer-Historiejaren tal van boeiende Haarlemmermeerders ontmoet. Hardwerkende mensen met ambities, die hun stempel gedrukt hebben op dit land. De ervaringen van deze mensen, getoetst aan historische documentatie levert heldere geschiedschrijving op. Daar streven we als werkgroep naar. Zaken tot op de bodem uitzoeken en precies weergeven wat er gebeurd is. Met kennis van je woonomgeving verrijk je jezelf. Het geeft je leven een extra dimensie. Haarlemmermeerders zijn onvoldoende trots op hun verleden en dat geldt met name voor het plaatselijk bestuur. Terugkomend op de Geniedijk kan ik alleen maar stellen dat een uniek verdedigingswerk, dat nergens anders ter wereld bestaat, stelselmatig wordt verminkt en weggemoffeld achter bebouwing. Het had weinig gescheeld of de molen De Eersteling was boven op de dijk gezet: de Geniedijk als onderzettertje. Het 110 ton wegende gevaarte was wat te zwaar en toen heeft men hem maar in het schootsveld van het fort geplaatst, pal voor de loop van de kanonnen. Een blunder van het zuiverste water en dat geldt ook voor de schade die de Geniedijk heeft opgelopen bij de aanleg van het Floriadeterrein. Voor een tijdelijke expositie van slechts zes maanden wordt 15 meter van een wereldmonument afgegraven en opgeofferd aan een vluchtige verliesgevende happening. Ik heb er geen woorden voor.”

Ook vrijwilliger bij en/of begunstiger worden van de stichting Meer-Historie? Bel dan naar de heer G.J. Deddens, (023) 561 31 30 of mail naar gjdeddens@hetnet.nl. Meer informatie op www.meerhistorie.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie