Buurtbewoners kiezen hun favoriete brugontwerp

17 april 2008 om 00:00 Nieuws

Haar filosofietje over de Calatrava-bruggen hield verband met een bijzonder project: kies uw nieuwe Hoofdvaartbrug! Het was het laatste punt van een agenda die bol stond met bouwinformatie. De brug in kwestie loopt van het Burgemeester van Stamplein naar het Jansoniusterrein en is bestemd voor fietsers en voetgangers. Deze groep weggebruikers gaat op het ogenblik via een tijdelijke, houten constructie naar de overkant.

Hoofddorp-centrum voor jaren in de steigers HOOFDDORP - “Welke gaat er het minst roesten?”, vroeg een bewoonster van Hoofddorp-centrum zich af. “Een keer Calatrava-ellende lijkt me genoeg.” Ze was op 9 april aanwezig in het raadhuis, waar de gemeente de toekomstplannen voor haar wijk toelichtte.

Drie architectenbureaus presenteerden met verve hun ideeën. Anna besprak namens Rocha Tombal Architecten een brug met stalen rietstengels. Daarna toonde Frank, namens Immerz Stedebouw Architectuur, een historische brug in eigentijdse zetting. Joris tenslotte beloofde namens Lüchinger Architects een brug die niet overbrugt. Waar de aanwezigen op gestemd hebben, zal blijken op 22 april. Dan maakt de gemeente de uitslag bekend.

Voorafgaande aan de brugkwestie vertelde projectmanager Jelle Deurman wat bewoners, winkeliers en klanten in Hoofddorp-centrum binnenkort te wachten staat: veel. Een rondje langs het werkschema liet zien dat alle projecten pas begin 2013 zijn afgerond. Daarbij viel bijzonder vaak hert woord ‘waarschijnlijk’, want er moeten nog ettelijke ruimtelijke procedures worden doorlopen met kans op vertraging. Feit is dat zeer binnenkort het Amvestproject Lugano - winkels huizen, inpandige parkeergarage - op de hoek van het Van Stamplein van start gaat. Ook de sloop van de Markthof staat deze zomer op de kalender. Kort daarna volgt de start van de nieuwbouw. Het project Portale (woningen plus winkels naast de Hoofdvaartkerk) hoort ook nog bij dit jaar. Er wordt inmiddels gewerkt aan enkele kleine bouwprojecten aan de Marktlaan en ook de opgroening van het Van Stamplein is in gang gezet. Verder is er de bouwstart van het project bioscoop plus woningen tegenover het Raadhuis en die van het nieuwe Cultuurcomplex met parkeergarage onder het Raadhuisplein.

Deurman had overigens nog meer op zijn lijstje staan. De ontwikkeling van het Van der Zeeterrein - nu tijdelijke parkeerruimte -, het verder inrichten het Dik Tromplein met V&D, het zogenaamde 20 meter project langs het Raadhuis en het Deiningproject. En dan is er het werk aan de wegen, want in september starten de voorbereidingen voor het Verkeerscirculatieplan. Dat betekent bestaande bestrating en rotondes aanpassen. Dat gebeurt zoveel mogelijk in combinatie met het vervangen van de riolering, om dubbele opbrekingen te voorkomen. De aanwezigen hadden stapels vragen, met name over de parkeersituatie en de bereikbaarheid.

Deurman en de zijnen beloofden dat het huidige aanbod van parkeerplaatsen zoveel mogelijk wordt gehandhaafd. “Er komt snel een tijdelijke parkeergarage op de Burgemeester van Willigenlaan. En elk stukje grond dat we even over hebben, kan als tijdelijke parkeerruimte dienen.” Wethouder Arthur van Dijk, beschikbaar voor toelichting, beloofde Hoofddorp-centrum in 2013 een rooskleurige parkeersituatie. Maar ‘dit zoet’ leek de aanwezigen nog erg ver weg.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie