Gemeenteraad verdeeld over versoepelen van welstand

2 mei 2008 om 00:00 Nieuws

Het voorstel van het college gaat ervan uit dat een bouwaanvraag niet meer door een welstandscommissie hoeft te worden beoordeeld. Het ontwerp hoeft alleen aan een aantal criteria te voldoen die vooraf zijn vastgesteld.

GroenLinks: voorstel van college schiet te ver door HOOFDDORP - De gemeenteraad is verdeeld over de vraag of het welstandsbeleid kan worden versoepeld. Dat bleek vorige week bij een raadsdebat over dit onderwerp.

Gebieden waar het versoepelde welstandsbeleid niet voor zal gelden zijn beeldbepalende plekken, zoals langs snelwegen, de ingang van woonwijken en bijvoorbeeld de oude kern van Hoofddorp. De gemeenteraad besluit binnenkort of dit laatste gebied extra beschermd wordt door er een beschermd stadsgezicht van te maken.

De directeur van de welstandscommissie gaf vorige week aan dat het afschaffen van het welstandsbeleid een ingrijpende operatie zal zijn en bijna ongeëvenaard in Nederland.

“Het is alsof je op het drukste kruispunt van Nederland de verkeersregels afschaft”, aldus directeur De Vreeze. Hij voorspelde dat het aantal klachten door de versoepeling niet vermindert, maar juist vermeerdert door klachten van de omgeving.

Verdeeld

In 2006 gaf de raad het college opdracht met een vereenvoudigd welstandsbeleid te komen. De partijen reageerden vorige week verdeeld op het nu voorliggende voorstel. Coalitiepartijen VVD en PvdA en oppositiepartij De Betrouwbare Partij toonden zich wel enthousiast.

Zij zijn blij dat inwoners een vergunning minder hoeven aan te vragen. Raadslid Julius Lindenbergh (De Betrouwbare Partij) vroeg zich af hoe erg het is als mensen het huis van hun buurman lelijk vinden.

Voor een aantal partijen ging het met dit voorstel echter allemaal ineens wel erg snel. Coalitiepartij GroenLinks noemde het voorstel ‘te ver doorgeschoten’.

“Dit voorstel heeft iets van dereguleren om het dereguleren”, vond fractievoorzitter Peter Boerman. Ook de oppositiepartijen CDA en HAP hebben sterke twijfels. Ze wezen op het gevaar van verrommeling van de openbare ruimte. Zij gaven aan niet voor het individu maar voor het algemeen belang te kiezen.

Wethouder Michel Bezuijen stelde de tegenstanders enigszins gerust door te melden dat er een regeling zal komen om excessen tegen te gaan. Het college gaat het voorstel nu verder uitwerken.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie