Aanleg Stadsbos in Zwanenburg begint in najaar

2 mei 2008 om 00:00 Nieuws

ZWANENBURG - De aanleg van het Stadsbos in Zwanenburg kan in het najaar beginnen. Volgens wethouder Michel Bezuijen kan het 35 hectare grote park eind volgend jaar klaar zijn. Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met een definitief ontwerp voor het groengebied.

Park Zwanenburg komt aan de zuidoostkant van het dorp. Met de komst van een fietsbrug over de Ringvaart wordt het park niet alleen een recreatiegebied voor Zwanenburgers, maar ook een groen knooppunt voor recreanten uit de regio, vindt het college. Zij kunnen in de toekomst via deze route van Amsterdam naar het strand fietsen. Het college heeft ook het voorlopig ontwerp voor de fietsbrug goedgekeurd.

Er komen maar liefst duizend bomen in het gebied, een cadeautje van de HSL-directie. Wethouder Bezuijen vindt de groene uitbreiding binnen de gemeente belangrijk: “In Haarlemmermeer wordt veel gewoond en veel gewerkt, maar er moet natuurlijk ook ruimte zijn om te kunnen ontspannen. Ik ben dan ook blij met het feit dat we de financiering voor het grootste deel rond hebben voor deze uitbreiding met een echt groengebied in het noorden van onze gemeente.”

Het park krijgt voorzieningen als een basketbalveld, skatepark en parkeerterrein. De wens van inwoners om ook een spartelvijver op te nemen is volgens Michel Bezuijen technisch en financieel niet haalbaar. De kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater voldoet niet aan de wettelijke normen. Bovendien is een speelobject met leidingwater te gevoelig voor vandalisme.

Het voormalige zwembadterrein wordt omgevormd tot een park in Engelse landschapstijl. Deze locatie is sinds 2006 een jongerenontmoetingsplek (JOP). Het plan is om deze te verplaatsen naar de oostelijke kant van het gebied.

Ook het hoofdveld van voetbalvereniging Zwanenburg wordt bij het park getrokken. Met dit veld is het voormalige zwembadterrein verbonden met het zuidelijke deel van het park. Het college wil de voetbalclub voor het opgegeven veld een kunstgrasveld teruggeven.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie