Meer verdachten aangehouden maar ook meer overvallen

2 mei 2008 om 00:00 Nieuws

HAARLEMMERMEER - Meer verdachten aangehouden, minder mishandelingen, minder dodelijke verkeersslachtoffers. Maar ook meer overvallen, meer berovingen en meer bedreigingen. Dat zijn de belangrijkste conclusies die districtschef Michiel Marchand kan trekken uit de jaarcijfers over 2007. Over de jeugd is hij positief. “De Haarlemmermeerse jeugd doet het goed.”

‘Geen zorgen om Haarlemmermeerse jeugd’

De politie Haarlemmermeer heeft, aldus de districtschef, over het algemeen een goed jaar achter de rug. De prestatieafspraken met het Rijk, met het Openbaar Ministerie en die met de gemeente Haarlemmermeer werden gehaald. De tevredenheid over de dienstverlening van de politie steeg opnieuw. Er zijn wederom meer verdachten aan het Openbaar Ministerie overgedragen. En wat betreft Jeugd, een van de speerpunten van het korps: er zijn meer verdachten overgedragen aan het Openbaar Ministerie. Daarnaast is het aantal verwijzingen naar HALT en Stop flink toegenomen.

De cijfers over 2007 laten tevens een daling zien van het aantal mishandelingen, auto-inbraken en bedrijfsinbraken. In hetzelfde jaar is tevens het aantal dodelijke verkeersslachtoffers sterk afgenomen. Er is wel een stijging zichtbaar van het aantal overvallen en berovingen, woninginbraken en bedreigingen. Hoewel de constatering op zich verontrustend is (“elke overval is er één te veel”, aldus Michel Marchand), de politie Haarlemmermeer volgt hierin voor een groot deel een landelijk beeld.

De districtchef is dan ook best trots op zijn korps dat het opnieuw met minder mensen heeft moeten doen dan de formatie toestaat. “Het betekent uiteraard keuzes maken als je eigenlijk te weinig mensen in dienst hebt. Dat betekent minder vergaderen, minder verlof, meer diensten draaien en gebiedsagenten ook inzetten voor noodhulp. Nog één jaar en dan zijn we op sterkte.”

Jeugd

Een van de opvallende cijfers in het jaarverslag betreft de stijging verwijzingen naar HALT en Stop. Maar dat betekent niet, aldus Michel Marchand, dat de Haarlemmermeerse jeugd ‘criminaliseert’. “De cijfers zijn zeker niet verontrustend. Dit is een gemeente met relatief veel jongeren, dus zie je daar ook hogere cijfers. Wat ik wel constateer is een tekort aan jeugdvoorzieningen verdeeld over de hele gemeente, over meer dagen in de week en voor diverse leeftijdsgroepen. Daar kan nog een behoorlijke inhaalslag gemaakt worden.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie