‘Drempels hebben IJweg niet bepaald veiliger gemaakt’

8 mei 2008 om 00:00 Nieuws

Op het gedeelte tussen Leenderbos en Bennebroekerweg ligt vanaf eind april een fors aantal drempel. Hoofddorper Richard Kessels heeft ze geteld. “Er liggen er elf. En dat over een afstand van ongeveer dertienhonderd meter. Aanmelden bij het Guiness Book of Records zou ik zeggen. Of zijn er in Nederland plekken waar het nog erger kan?” Kessels vraagt zich af of het niet wat minder had gekund. “Het zijn ook nog eens drempels waar je als automobilist niet om, maar ook moeilijk óverheen kunt. Uit eigen ervaring weet ik dat je met niet meer dan twintig kilometer per uur over het obstakel moet rijden. Anders kost het schokdempers en veren. Maar wat doet een bestuurder als hij de hindernis heeft genomen? Dan geeft hij gas om vervolgens weer te moeten afremmen voor de volgende opdoemende drempel. Afremmen en weer optrekken lijkt me niet echt een goede bijdrage aan het milieu. En wie de drempels wil vermijden rijdt om. En dat kost weer meer brandstof. Ook slecht voor het milieu. De enige die er beter van wordt is minister Bos van Financiën.”

Hoofddorpers zetten vraagtekens bij maatregelen HOOFDDORP - De IJweg. Geplaveid met drempels. Verkeersbeperkende maatregelen die er toe moeten bijdragen dat de weg veiliger wordt. De meningen erover zijn verdeeld. “Toegegeven, er wordt minder hard gereden, maar doordat automobilisten om de drempels heenrijden is het juist gevaarlijker geworden”, meent een aanwonende van de ooit landelijke polderweg.

Een bewoonster van Lingenhof, een woonerf dat uitkomt op de IJweg, heeft het aan den lijve ondervonden dat de weg gevaarlijker is geworden. “Het is minder druk geworden, maar het zijn verschrikkelijke drempels. Mensen proberen om de verkeersheuvels heen te gaan en rijden daarbij door de berm die op een aantal plaatsen volledig stukgereden is. Zelf had ik laatst bijna een aanrijding. Een automobilist verloor in de berm de macht over het stuur en had de auto niet meer in bedwang. Ik kon hem op het nippertje nog ontwijken. Ik heb van mensen gehoord dat die drempels slechts tijdelijk zijn. Van harte hoop ik dat ze gelijk hebben.”

Bij de gemeente horen ze op van het verhaal dat de drempels tijdelijk zijn. “Dat kan ik mij niet voorstellen”, zegt een woordvoerder. “Ze zijn niet aangelegd om ze over een poosje weer weg te halen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie